Deel 8: Pluk de dag

Deel 8 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.   

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

Vandaag wel 1 van mijn favorieten:

Ga op vakantie of een weekend weg en plan niks. Pluk de dag zoals deze komt.

Hier heb ik wel zoveel moeite mee gehad. Ik kon niet stil zitten. Ik stond altijd aan.

Eden heeft mij hierin echt een wereld laten open gaan. Ik heb de afgelopen 2 jaar nog nooit zoveel gereisd.

Pluk de dag, ofwel Carpe Diem. Een van de oudste filosofische moto’s in de westerse geschiedenis. Uitgesproken door de Romeinse dichter Horatius meer dan 2000 jaar geleden.

Vraag iemand om zijn levensfilosofie uiteen te zetten en velen zullen zullen komen met iets van “pluk de dag” of “leef iedere dag als je het laatste is”.

Het punt is dat deze mensen al hopeloos verstrikt zijn in hun dagelijkse sleur. Ze komen er niet uit. Vaak al niet eens een gulden middenweg.

Ze zijn verlamd door hun eindeloze uitstelgedrag en verlangen maar naar 1 ding: Dat ze de dag ooit een keer kunnen gaan plukken.

Mensen! Het is vandaag te doen. Leef vandaag! Die sleur die komt wel een keer in het bejaardentehuis. Wordt dan allemaal voor je geregeld.

Carpe Diem heeft al velen geïnspireerd.

Op Metallica kan je helemaal uit je dak gaan met Carpe Diem Baby. De film Dead Poets Society, reclame van Nike, Just Do It, misschien ben je hem vergeten maar ook yolo valt hier onder.

Moet je er eens op Googlen. Bijna 60 miljoen resultaten.

Mooie kerel is die Horatius. We hebben hartstikke veel uitspraken aan die gast te danken. Stuk voor stuk zo oud als de weg naar Kralingen. 

Hij is geboren in 65 v Chr. en hield zich voornamelijk bezig met dichten en verbeteringen aan te brengen in de Latijnse poëzie.

Al tijdens zijn leven stelde Horatius, zelfverzekerd, dat zijn werk nog eeuwenlang impact zou hebben op de mensheid. Die voorspelling kwam uit, want tal van spreuken van Horatius zijn terug te vinden in ons hedendaagse taalgebruik.

Horatius heeft in Rome les gehad van Orbilius. Je kent hem vast nog wel. Een gast die er nogal sadomasistische trekken op na hield. Hij zette zijn studenten met zweepslagen aan het werk.

Een selectie van zijn uitspraken heb ik opgenomen in deze tekst. Kan jij ze eruit halen?

Wat is jouw motto van Pluk de dag?

Veel mensen associëren dit met iets geks doen.Volledig out of the box gaan. Risico’s nemen die je anders niet zou nemen.

Zo wild zie ik het niet. Ik ben gek op extreme activiteiten hoor. Maar een constante adrenalinekick is nu ook weer niet nodig.

Voor mij is het meer mooie momenten creëren. Zorgen dat er een leven ontstaat dat de moeite waard is. Met liefde, waardige gesprekken en anderen te helpen.

Je weet nooit hoeveel tijd we op deze aardkloot door mogen doorbrengen.

Wil jij deze tijd doorbrengen op je zolderkamertje waar je inmiddels naar verbannen bent omdat je op kantoor niet meer welkom bent. Of erger nog op je slaapkamer werken.

De slaapkamer is echt voor andere dingen. Slapen in je werkkamer is geen goed idee.

Doen iets nieuws. Ga naar buiten, adem frisse lucht in, ga hardlopen in de regen.

Pak je bucketlist erbij. Heb je niet? Vast wel. Ergens in je hoofd zit nog wel een lijstje met punten die je echt wil doen. Schrijf ze stiekem op en ga eindelijk aan de slag met nummer 1.

Bij mij heeft heel erg lang op mijn lijstje gestaan dat ik wilde leren duiken.

Het was echt waardeloos om het te leren. Maar ik wil het dus ben ik doorgegaan.

In het zwembad gaat het allemaal nog wel. Daar heb je zicht. Maar in de Zeeuwse wateren zie je geen hand voor ogen. Je bent je buddy zo kwijt.

Dan de theorie nog leren ook. Heel veel regeltje hoeveel uren je na en voor het duiken van alles niet mag doen en dan ook nog de rekenkaart kunnen hanteren.

Ik weet nog goed. Een van mijn eerste duiken in het “echte water”. Het was zo druk dat je geen hand voor ogen meer zag. Dit voelde niet goed. Mijn buddy sleepte mij mee naar een diepe gelegen stuk waar geen einde aan leek te komen. De enig optie was overgeven aan deze situatie. Uiteindelijk was het een prachtige duik met veel zicht op een plaats waar nauwelijks duikers waren.

De onderwaterwereld in Zeeland is schitterend. Die duik was voor mij de eerste kennismaking met deze bijzondere omgeving.

Ik heb het overleefd, ik kan dit verhaal schrijven en het zal mij altijd bijblijven. Ik heb het wel gedaan. En vele malen daarna op veel verschillende plaatsen.

Als je de dag echt wil plukken, moet je in het huidige moment leven. En dit is zo lastig. Ik weet het.

We zijn constant bezig met de toekomst en het verleden. Beetje afhankelijk wat voor een type je bent. Let er maar eens op. Het gaat heel ongemerkt.

Je kan wel iedere dag steeds die slechte herinnering terug blijven draaien maar dat kan je beter mee stoppen. Tuurlijk zijn er mooi momenten geweest in die periode. Koester die en ga door met je leven. Probeer de naakte waarheid te achterhalen.

Alleen maar vooruit leven is ook niet alles. Zelf zit ik altijd vol met plannen. Maar je gaat voorbij aan jezelf. Plannen maken is natuurlijk schitterend. Plannen maken gaat ook altijd door. Maar als je aan het genieten bent doe dat in het nu.

Hoe moet je de dag plukken als je hoofd vol zit met met van alles en niets? Dat gaat niet. We zitten zoveel in ons hoofd dat het lastig is om die leeg te maken.

Meditatie kan helpen. Ik heb hier geen geduld voor. Bij mij helpt de natuur als een wondermiddel.

Speel in het leven. Pak de videogame van je kinderen en speel het spel. Ga je tuin opnieuw ontwerpen tot de meest geweldige tuin in de straat. Ontwerp je droomhuis…en ga het nog bouwen ook.

Veel mensen hebben aan het eind van hun leven spijt dat ze zoveel hebben gewerkt. De zorgen groeien met het geld. Het leven zou meer over spelen dan over werk moeten gaan. Natuurlijk kosten al deze toys for boys or girls veel geld. Dus moeten we nog wel een beetje werken.

Als we dit nu ook als een spel kunnen zien dan wordt het al een stuk interessanter.

Je denkt toch echt niet dat ik het schrijven de deze teksten als werk zie. Ik vind het fantastische om te schrijven. Kneiter harde muziek erbij. Je zal het niet geloven, nu: Took a Hit (Good things are for free) van Racoon. Ik heb het jaren niet meer gedaan. Tot ik het opnieuw ontdekte dankzij mijn levenslessen van Eden. Zij heeft mij weer aangezet tot schrijven. En ik speel, uhhh, schrijf wat af op een dag.

Verstop in je dag ook wat van dit soort leuke speeltjes op een heel eenvoudige manier. Zorg dat je een plezierig leven leidt.

Voor mij het het de meest simpele manier van de dag plukken met het meeste rendement de natuur in te gaan.

Dit is een makkelijke manier om van stress af te komen.

Wanneer ben jij het laatst bij een rivier, meer of andere partij met water geweest. Even los van je badkuip. 

Heb jij pas nog golven gezien, naar voorbij drijvende wolken gekeken of de bladeren van de bomen zien vallen. Zomaar op een bankje in het park gezeten.

Deze simpele gebeurtenissen maken het leven zo speciaal waardoor je al het moois in de wereld gaat waarderen. Doe dit alleen en je komt helemaal tot jezelf. Dat is voor mij al een ultiem moment om de dag te plukken. Hoe simpel kan het zijn.

Stap vanmiddag nog naar buiten. Geniet van de zon en geniet van de dingen om je heen. Geniet, maar drink met mate.

Het kan nog makkelijker zijn om de dag te plukken. Verander je houding. Laat alle negativiteit los. Weg met de woede, frustratie of verdriet. Ook het is waar dat deze negatieve momenten ons de positieve momenten meer laten waarderen. Maar er zijn zoveel dingen die geweldig zijn in ons leven die we moeten koesteren.

Wil je echt de dag plukken dan moet je deze pijn  loslaten. Hoe moeilijk dit ook is. Neem er de tijd voor en zoek hulp. Dit zal je zo ver brengen. Doe je uiterste best in moeilijke tijden je rust te bewaren

Concentreer je op alle positieve dingen in je leven en schrijf ze ook op. Sluit de dag af met een verhaaltje over alles wat goed is gegaan. Je zal er versteld van staan hoeveel er goed gaat op een dag.

Als je toch aan het schrijven bent over je positiviteit schrijf dan ook direct op waar je dankbaar voor bent geweest die dag. Bedank ook actief mensen in je verhaaltje.

Dit kan van alles zijn. Als je niks weet schijf je de meest onbenullige dingen oip. Iemand die een deur voor je heeft opengehouden, iemand die koffie voor je heeft gehaald of iemand die jij hebt geholpen en je hiervoor dankbaar is geweest.

Er zijn zoveel dingen in ons leven die we niet waarderen omdat we er zo aan gewend zijn. Maar er zijn heel veel mensen die de dingen missen die jij hebt. Toch voelen ze zich dankbaar voor de dingen die zij hebben.

De allermooiste manier om de dag te plukken is door groots te dromen. Hier is alles mogelijk. Welkom in de wereld van de onbegrensde mogelijkheden.

Je kunt hier echt alles bereiken waar je naar op zoek bent. Je kunt alles bouwen, alles leren, alles creëren, verliefd worden, reizen naar iedere bestemming die je wilt.

Jij ontwerpt je eigen leven. Schrijft het op, teken het uit. Doe er iets mee.

Jou toekomst begin met het dromen er over en het toevertrouwen aan het papier. 

Een goede vriend van mij zegt altijd hierover. Schrijf het op, volg het en het wordt je werkelijkheid. Als ik dan tegen hem klaag dat het niet loopt zoals het hoort te lopen zegt hij: Maar je hebt het toch opgeschreven. Volg het dan ook. Dan is het toch waar. En dat is natuurlijk ook zo.

Het is maar een visie. Mijn visie op hoe je de dag kan plukken. Haal er de mooiste dingen uit. Neem er de tijd voor maar begin vandaag met dromen en het creëren van verhalen.

Schrijf de dingen op die goed zijn gegaan.

Als je dan toch aan het dromen bent over je eigen kantoor of hoe je hierop flink kan besparen maak dan even een offerte voor ons kantoor 2.0 https://www.addbusinesspoint.nl/offerte. Een goed begin is het halve werk.

Eerder heb ik je gevraagd of jij de uitspraken van Horatius uit de tekst kan halen. Hoeveel heb je er gevonden?

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

PS Dus als je de dag wilt plukken, is er geen betere dag dan vandaag. Dus laten we geen tijd meer verspillen en er gewoon mee beginnen. Ikke wel in ieder geval. Mijn middag kan niet meer stuk, dat weet ik nu al.

Submit your comment

Post Comment