Je gegevens liggen nog steeds op straat

Vorige week meldde RTL Nieuws dat de privégegevens van veel zzp’ers nog steeds op straat liggen.

De meeste zzp’ers hebben hun bedrijf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op hun privé adres. Vaak ook nog voorzien van hun privé telefoonnummer.

Dat wil je echt niet. En is ook niet meer nodig in deze tijd.

Afgelopen jaren heb ik schrijnende verhalen gehoord. Je gegevens komen zo makkelijk in handen van mensen die slecht bedoelingen hebben.

Maar ja, het is een openbaar register.

Het verhaal van een handelaar in dure elektronica staat mij nog heel goed bij. Ik sprak hem omdat hij een vestigingsadres, service-kantoor, wilde afnemen.

Deze man had een loods waar hij zijn handel had staan en deed zijn business via het internet. Maar zijn bedrijf was bij hem thuis gevestigd. Het was niet mogelijk bij bedrijf in de loods te vestigen. Op een nacht zijn inbrekers zijn huis binnengedrongen en hebben hem, zijn vrouw en kinderen vastgebonden. De inbrekers dachten dat er veel geld in huis zou zijn. Dat was helemaal niet het geval. Je zal dit meemaken. Echt verschrikkelijk. Je draagt dit je hele verdere leven mee.

Dan is dit misschien wel een heel extreem geval maar ook heb ik al meerder malen van klant uit de medische- en psychische hoek, die als zzp’er werken, gehoord dat er mensen aan de deur kwamen die je toch liever niet aan de deur hebt.

Een jaar geleden is er al een flinke ophef over de verkoop van data door de KvK ontstaan. Er is toen beterschap beloofd door de Kamer van Koophandel.

En dat is ook gebeurt. Nu gaat de handel via de achterdeur verder.

Het is nog veel erger dan dat.

Er zijn inmiddels bedrijven die alle data gratis op internet plaatsen zodat echt jan en alleman bij deze info kan.

Dit kan niet waar zijn.

Anderhalf jaar hebben we met z’n allen allerlei formulieren en voorwaarden moeten maken om in lijn te zijn met de privacywet AVG.

Maar ja, je bedrijfsgegevens zijn geen persoonsgegevens en dus vallen ze niet onder de privacywet AVG.

Koekoek. Waar zijn we nu helemaal mee bezig. Dit heeft ons allemaal veel tijd en geld gekost. Anderen knallen je data zo online zonder dat het je gevraagd wordt, zonder dat je het weet en zonder dat je deze data er 123weg krijgt.

En is het bij deze ene site weg dan staat het wel weer bij een andere site.

Daarnaast vermeld Google ook je bedrijfsgegevens zonder dat je het bedrijf hebt aangemeld bij Mijn bedrijf van Google.

Hierbij gaat het er nog wilder aan toe. Een foto van je huis staat dan prominent in beeld met een plattegrond er naar waar je huis staat. Zo weer iedere slecht bedoelende wijsneus waar je huis woont.

Dat betekend dus ook dat de twee voorbeelden gewoon door gaan. Steeds meer mensen zien gelukkig in dat ze het adres van hun bedrijf niet meer op hun privé adres moeten registreren.

Een maand geleden nog. Inmiddel een klant, wilde tweedehands dure horloges gaan verkopen. Dit is helemaal voer voor criminelen. Gelukkig heeft deze man goed nagedacht over dit onderwerp en heeft nu een vestigingsadres in 1 van onze gebouwen. 

Heeft hij direct een mooie zakelijke uitstraling. Wil iemand een klokkie komen bekijken de reserveert hij een spreekkamer en kan de deal rustig afwikkelen.

Het probleem is voorlopige ook niet opgelost.

RTL Nieuws sluit het stuk af met het volgende stuk.

Omdat het Handelsregister van de KvK openbaar is, is de organisatie wettelijk verplicht om gegevens te verstrekken aan derden. Iedereen kan dus KvK-data van ondernemers opvragen, zoals bijvoorbeeld adresgegevens en de naam van een eigenaar.

Hierdoor kunnen bedrijven bijvoorbeeld klanten vinden, checken wie er tekenbevoegd is, betalingen controleren en het voorkomt dat je als ondernemer steeds bij iedere instantie opnieuw al je gegevens moet invullen.

Maar wat er vervolgens met de aangeschafte data gebeurt, ligt buiten de macht van de KvK. De organisatie wijst afnemers standaard op hun wettelijke verplichting, maar kan naar eigen zeggen ‘niet handhaven’. Die taak ligt bij de toezichthouder op dit gebied, de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wil jij niet dat je privé adres te vinden is op het internet en direct met foto van je huis in Google is te vinden? Denk dan eens na over een service-kantoor. Voor een klein bedrag per maand is je privacy 100% gewaarborgd.

Vraag direct een offerte aan voor een service-kantoor via https://www.addbusinesspoint.nl/offerte. Een virtueel kantoor of virtual office voldoet niet aan de eisen die de KvK stelt om je bedrijf in te schrijven. Je hebt dus echt een service-kantoor nodig. Een eigen kantoortje kan natuurlijk ook maar is een veel duurdere oplossing.

Stay safe!

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Submit your comment

Post Comment