12 tips voor intrinsieke motivatie

Motivatie speelt een erg belangrijke rol in je prestaties, net zoals voor het succes dat je bereikt in je carrière. Er zijn veel manieren om jezelf te motiveren. In deze blog gaan wij het hebben over intrinsieke motivatie om je werk goed uit te oefenen en je persoonlijke gewenste doelen te bereiken. Motivatie om goed te werken kan je uit verschillende bronnen halen. Voorbeelden van deze bronnen zijn angst, beloningen, groei, ontwikkeling en sociale invloeden.

intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie

Toch komt de beste stimulans en het beste resultaat wanneer je werkt vanuit intrinsieke motivatie. Zelfmotivatie is het streven naar het bereiken van doelen zonder supervisie en de invloed van anderen. Als het gaat om het bereiken van je gewenste doelen, zijn motivatie en vermogen van groot belang. Dit is wat ervoor zorgt om dingen waar te kunnen maken. Wij geven je graag wat tips hoe je deze intrinsieke motivatie kunt stimuleren

Tip 1 – Stel hoge maar realistische doelen

Stel een echt doel. Stel vast wat je precies wilt bereiken en denk aan manieren die helpen om het te kunnen bereiken. Verdeel je hoofddoel in verschillende kleinere doelen die ervoor zorgen om het bereiken te vergemakkelijken. Bij het stellen van verschillende persoonlijke doelen zorg je ervoor dat je gefocust blijft. Je blijft geconcentreerd op wat je precies wilt bereiken als het gaat om doelen op lange en korte termijn. Op het moment dat je voor uitdagingen staat, herinner je eraan waarvoor je die taak ook alweer precies doet. Begrijp je capaciteiten en stel geen onrealistische en te hoge doelen want als je dat doet zal je snel mislukken. Dat zal je intrinsieke motivatie namelijk niet ten goede komen. Duidelijk gedefinieerde doelen zijn veel beter om op te focussen en controle op te hebben. Ze maken het veel eenvoudiger om de prestaties en voortgang te kunnen meten.

Tip 2 – Ga voor feedback

Sta altijd open voor feedback, zowel positief als negatief. Dit leidt naar een betere intrinsieke motivatie. Positieve feedback zorgt er altijd voor dat je de uitstekende prestaties bij wilt houden. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een stimulans om nog harder te werken. Het is een feit dat negatieve feedback stress kan veroorzaken. Op regelmatige wijze kan je dit zelfs leiden tot een depressie. De sleutel is om te weten hoe je moet omgaan met stress en depressie. Behandel het als een van je beste adviseurs om beter je best te doen en vooruit te gaan. Ontvang je negatieve feedback zo positief mogelijk. Laat het de innerlijke drive zijn om je prestaties te verbeteren en de verwachtingen van je beoordelaar te overtreffen.

Tip 3 – Ontdoe jezelf van onnodige gewoonten

Vaak zal je opmerken dat er dingen zijn die in de weg staan als het gaat om het bereiken van onze doelen. Als bijvoorbeeld elke maandochtend na een feestje in het weekend met een kater aan de slag gaan. Als dit je naar beneden haalt en je ongemotiveerd maakt, ontdoe jezelf gelijk van die gewoonte. Verminder de dingen die je afleiden van het werken in een topconditie. Ga meer bewegen en kies voor een gezonde levensstijl dat zal je helpen in je motivatie.

Tip 4 – Blijf altijd leren

Alleen omdat je niet meer naar school gaat wil niet zeggen dat je moet stoppen met leren. Dit is geen reden waardoor je je kennis niet hoeft te vergroten. Surf op internet en volg veel cursussen om je expertise te vergroten. Hoe meer kennis je opbouwt, hoe beter je de ontwikkeling van je hersenen stimuleert. Je wordt blootgesteld aan nieuwe ideeën, krijgt nieuwe vaardigheden en je zal beter kunnen redeneren op basis van feiten. Beschouw tegenslagen als een kans om van te leren. Stop nooit met leren.

Tip 5 – Vier al je prestaties

Winnen verdient altijd om beloond te worden hoe klein de overwinning ook is. Wanneer je het gewenste doel bereikt, beloon jezelf met bijvoorbeeld een cadeau. Het kan dat ene mooie kledingstuk zijn waar je lang naar hebt verlangd of zelfs iets groters als een auto, maar kleiner kan ook. Denk aan een uurtje netflix. Jezelf belonen zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om het volgende grote ding te bereiken.

Tip 6 – Neem risico’s

Je zal nooit iets buitengewoons bereiken als je in je comfortzone blijft of regelmatig dingen doet zonder risico’s te nemen. Angst om kansen te pakken beperkt je groeipotentieel en de beloningen die je erdoor zou kunnen krijgen. Niet zeker weten wat er zal gebeuren houdt je gemotiveerd. Het zorgt dat je gemotiveerd aan de taak blijft werken voor het behalen van de gewenste resultaten. Bij het nemen van risico’s evalueren we de beloningen en wat we kunnen verliezen als we een specifieke uitdaging aangaan.

Tip 7 – Neem regelmatig een pauze

Niemand is perfect. De enige manier om te presteren en aan de top te komen is om een moment voor jezelf te nemen. Neem een pauze en ga voor wat rust. Uit onderzoek blijkt dat continu werken zonder rustpauzes zorgt voor afname in je eigen productiviteit. Ga eens op vakantie en geniet van jezelf zonder de druk van werk op je te hebben. Je zal vol met frisse enthousiasme komen als je terug bent op kantoor.

Tip 8 – Ga vriendelijk met jezelf om

Een vriend van je heeft een nieuw huis gekocht en jij woont nog steeds in een huurhuis. En dan? Vergelijk je prestaties niet met die van anderen. We hebben allemaal verschillende doelen en prioriteiten. Accepteer het idee dat er mensen zijn die welvarender of slimmer zijn dan jij. Iedereen is anders. Bij acceptatie leer je om andere mogelijkheden te verkennen die geschikt zijn voor jou en op jezelf te focussen.

Tip 9 – Ga goed om met tegenslagen

Succes is geen soepel pad. Op je reis naar het bereiken van je doelen is het bijna onmogelijk om geen mislukking of tegenslagen tegen te komen. Ontwikkel veerkracht. Veerkracht is het vermogen om terug te kaatsen vanuit ongunstige situaties. Ontwikkel de vaardigheid om met uitdagingen om te gaan. Het erkennen van je fouten zal je helpen om gemotiveerd te blijven om de uitdaging aan te gaan.

Tip 10 – Stel persoonlijke deadlines in

Door zelfgemaakte deadlines blijf je gefocust op je doelen. Zorg ervoor dat je realistische tijdschema’s instelt voor elk kleiner doel. Dit lokt je tot een betere intrinsieke motivatie en de deadline te bereiken zonder overweldigd te raken. Als je eenmaal een kleiner doel hebt bereikt wordt je alleen maar meer gemotiveerd om je grotere doel te bereiken. Stel data in om taken te voltooien en houd je aan die data vast.

Tip 11 – Stop met uitstellen

Afleidingen en faalangst zijn de grootste redens waarom we uitstellen. Confronteer je uitdagingen. Bij het uitstellen van dingen tot een later moment zorg je er automatisch voor dat je succes vertraagt. Blijf gemotiveerd om alles op tijd te doen.

Tip 12 – Maak indruk op jezelf

Weet je wie het moeilijkst is om te imponeren? Jijzelf. Er zijn veel momenten dat je snel zal twijfelen over je vermogen om een bepaald doel te bereiken. Maar met de juiste mentaliteit en houding zal je veel dingen kunnen bereiken. Je zal je snel afvragen hoe je het hebt weten bereiken. Heb liefde voor wat je doet en probeer je doelen te bereiken met passie. Zorg dat dit geen doelen zijn die afhangen van wat door andere mensen is bepaald. Indrukwekkende dingen doen verhoogt je zelfvertrouwen en het motiveert je om nog grotere dingen te presteren.

Start vandaag nog met het verhogen van je intrinsieke motivatie

Een intrinsiek gemotiveerd persoon is iemand die hoog presteert op zijn of haar werk. De bovenstaande tips zullen je helpen om te focussen op je werk. Het zal zorgen dat je gemotiveerd blijft om productiever aan de gang te gaan. Wordt je productiviteit belemmerd door onnodig veel telefoontjes of het behandelen van post? Ontdek dan de service diensten van ADD Business Point. Wij helpen je graag je intrinsieke motivatie te vergroten en je focus te behouden!

 

 

2 comments

Submit your comment

Post Comment