Zakelijk postadres
Virtueel kantoor
Zakelijke adres
Postadres voor bedrijven
Inschrijfadres voor KvK
Niet goed? Geld terug!

9 zakelijke tips voor startende ondernemers

Wanneer je twijfelt om voor jezelf te starten ben je waarschijnlijk op zoek naar tips die je op weg kunnen helpen. In deze blog proberen wij je 9 zakelijke tips te geven die jouw startende ondernemerschap gemakkelijker kunnen maken. Of in ieder geval onderwerpen waar jij als ondernemers rekening mee kunt houden. Wanneer je ondersteuning nodig hebt, mag je uiteraard gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen zodat wij kunnen kijken of wij je kunnen helpen in je startende ondernemerschap.

ondernemerschap

Tip 1 – Doe onderzoek en begrijp je markt

Ondernemerschap en het starten van je bedrijf begint vaak met een idee. Voordat je echter van start gaat, is het belangrijk om onderzoek te doen. Neem hiervoor echt de tijd. Luister in je marktonderzoek echt naar de behoeftes van jouw ideale klant. Weet je nog niet wie de ideale klant is? Dan is het uiteraard noodzaak om hierover na te denken. Zorg dat je op de hoogte bent over onderwerpen waar je klanten mee bezig zijn. Hierdoor praat je dezelfde taal en kan je met hen meedenken. Door effectief te luisteren en mee te denken met je klanten biedt je hen meerwaarde en een onweerstaanbare oplossing. Jouw oplossing moet zo goed zijn dat het voor je klanten gemakkelijker wordt ‘ja’ te laten zeggen tegen jouw bedrijf.

Tip 2 – Hard werken is noodzakelijk in ondernemerschap

Een onderneming beginnen is exponentieel moeilijker dan het aangaan van een loondienstverband. De meest succesvolle ondernemers zijn niet alleen bezig met hun passie, maar beheersen ook een aantal neventaken die hun onderneming staande houden. Denk hierbij aan: verkoop, marketing, financiën, personeelszaken, enz. Uiteraard is dit niet altijd efficiënt voor de winstgevendheid van je bedrijf. Juist daarom heeft ADD Business Point diensten ontwikkelt die deze neventaken kunnen invullen op flexibele basis. Je hoeft geen personeel meer in dienst te nemen, maar kunt gebruik maken van een goed getraind en groot team aan professionals. Daarbij geloven wij heilig in flexibiliteit en betaalbaarheid. Daarom zit je bij ons niet vast aan langlopende contracten, maar kan je per maand opzeggen. Ook betaal je bij ons alleen voor hetgeen je werkelijk afneemt. Naast de neventaken is het natuurlijk wel noodzakelijk dat je hard werkt om je passie en dromen na te jagen. Hierbij kan heb je veel creativiteit en doorzettingsvermogen nodig. Als ondernemer ben je nooit uitgeleerd. Je kunt dus niet rustig achterover leunen, maar je zult hard moeten werken voor jouw onderneming.

Tip 3 – Beeld je in waar de toekomst ligt

Als ondernemer sta je letterlijk en figuurlijk aan het stuur van je bedrijf en je leven. Jij bepaalt de koers en het is hierbij belangrijk om te letten op de ijsbergen. Zijn er onderdelen in je leven die niet passen bij je toekomstbeeld? Dan is het aan jou om hier actie op te ondernemen. Je kunt een onderneming en je leven ook wel vergelijken met klei op het wiel van een pottenbakker en zie jezelf dan als de pottenbakker. Bedankt hoe jouw meesterwerk eruit ziet, zodra je het draaiwiel aanzet richt je hier je aandacht op. Blijf hieraan werken tot je het gewenste resultaat bereikt, maar wees ook niet bang ondertussen van beeld te veranderen als dit uiteindelijk toch mooier blijkt te zijn. Wees standvastig, maar tegelijk ook flexibel voor verbeteringen.

Tip 4 – Luister goed naar je klanten

Luister goed en leef mee met jouw klanten, zowel online als offline. Iedereen is altijd erg geïnteresseerd in het kunnen overbrengen van hun eigen persoonlijke boodschap, maar uiteindelijk is het juist jouw kunde om te luisteren die zorgt dat je klanten zich gehoord voelen. Alleen het zenden van jouw boodschap zorgt dat je vergeet goed te luisteren naar de klant. Hierdoor hoor je vaak niet wat de oorsprong van het probleem of pijn is. Neem 80% van de tijd om aandachtig en efficiënt te luisteren. 10% van de tijd kan je vervolgens een duidelijke probleemschets maken. Zorg er wel voor dat je de probleemschets ook even controleert of je de klant goed begrepen hebt. Hiermee voelt de klant zich gehoord. Tot slot kan je de overige 10% van je tijd aandacht geven aan het opzettelijk en vanuit je hart reageren met een oplossing voor de problemen van je klant.

Tip 5 – Leer als een team

Als leiders moet je beseffen dat je niet alleen voor jezelf leert. Jij leest weliswaar een boek of volgt een conferentie, maar de beste leiders inspireren anderen en laten zich ook inspireren. Juist de meest succesvolle ondernemers hebben een bedrijfsmentor die hun een spiegel voorhoudt. Deze spiegel zorgt voor beter leiderschap en een sterkere onderneming. Een coach kan een leider helpen in het scherp krijgen van de situatie en kan aanmoedigen een ander perspectief in te zien. De beste leiders leren als een team waardoor hun ondernemerschap versterkt wordt.

Tip 6 – Wees niet bescheiden

Wij Nederlanders zijn erg bescheiden en niet iedereen kan even goed omgaan met het toe-eigenen van succes. Maar juist niet verontschuldigend over jouw succes. Dit maakt jou kleiner dan je werkelijk bent. Bescheidenheid siert de mens, maar jouw succeservaringen mogen gevierd worden. Wees niet blind voor onze eigen verlangens omwille van de mensen om ons heen. Je zult zien dat jouw bedrijf gaat groeien als jij jouw succes uitbundig viert en deze ook toe-eigent

Tip 7 – Speel het lange spel

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken met de dagelijkse uitdagingen van het runnen van een onderneming. Om de focus op het lange spel te houden is het belangrijk om minstens een keer per week tijd vrij te maken voor het opmaken van de balans. Bij de balans ga je kijken naar het lange termijn spel van jouw bedrijf. Wanneer je te veel in de dagelijkse rompslomp blijft hangen verlies je dit uit het oog waardoor je sneller in een neerwaartse spiraal beland. Denk bij je lange termijn visie aan onder andere marketing, trainen, ontwikkeling van werknemers, betrokkenheid van de gemeenschap en kapitaalontwikkeling. Investeringen van vandaag zullen dividenden uitbetalen in de toekomst.

Tip 8 – Focus op de beloningen

Misschien klinkt dit wat cliché, maar zorg dat je denkt in beloningen in plaats van angst. Je verstijft door angst waardoor je belangrijke beslissingen uitstelt, maar juist de beloning op langere termijn zien zorgt dat er beweging komt en van beweging wordt je sterker. Wij denken iets te vaak dat falen geen optie is, maar falen is juist belangrijk in het groeiproces van jezelf en van jouw bedrijf. Van Falen kan je leren en kan je een bedrijf sterker maken. Focus jezelf dus op de beloning van groei, in plaats van de angst voor het falen. Dan heb je een ware sleutel tot succes te pakken.

Tip 9 – Omring je met gelijkgezinden

Maak van elke gelegenheid gebruik om te netwerken en leren van gelijkgezinden. Andere ondernemers lopen tegen dezelfde problemen aan of hebben juist al een oplossing verzonnen. Sta open voor de mogelijkheid om gecoacht te worden door deze ondernemers. Samen sta je sterker en dit netwerk zal zich ook succesvol kunnen inzetten voor jouw toekomstige acquisitie. Een goede ambassadeur en coach is namelijk goud waard.

Hulp nodig in jouw opstartende bedrijf?

Het kan een droom zijn om voor jezelf te starten, maar je loopt wellicht tegen een paar onderdelen aan waardoor je niet begint. Omdat ik graag ondernemers maatwerkoplossingen aanbiedt en hen coach in het startende ondernemerschap ben ik gestart met ADD Business Point. Ik wil een toegevoegde waarde zijn voor jouw bedrijf. Heb jij vragen over het starten van een onderneming en wat je het beste kunt doen? Neem dan contact op en wij zorgen dat jij de juiste handvatten krijgt om je eigen onderneming te starten en deze succesvol te maken. Succes met de reis van jouw toekomst!

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 27 september 2018