Blockchain Domeinen | Deel 2

Ethereum Naming Service (ENS) Blockchain Domeinnaamsystemen

Ethereum Naamdienst (ENS) biedt een naamsysteem op Blockchain dat integreert met de traditionele DNS. Het biedt een veilige en gedecentraliseerde manier om verschillende bronnen aan te spreken met door mensen leesbare namen. Dus in plaats van je ETH te sturen naar 0x483add28edbd9f83fb5db0289c7ed48c83f55982, stuur je het gewoon naar “blockgeeks.eth”.

ENS – Onder de motorkap

In eerste instantie bedacht door Nick Johnson en Alex Van de Sande van de Ethereum Foundation wordt gebouwd met behulp van slimme contracten. Dit maakt deze adressen een stuk veiliger, privéer, en censuurbestendiger.

Een andere uitstekende eigenschap die ENS bezit is zijn interoperabiliteit met de rest van het Ethereum ecosysteem. ENS kan samenwerken met alle op Ethereum gebaseerde slimme contracten.

 Hoe krijg je je eigen ENS domein?

De stappen om een ENS domein te krijgen zijn vrij eenvoudig:

  • Gebruik een Ethereum portemonnee zoals MetaMask.
  • Bezoek “manager.ens.domains” en zoek naar een beschikbare domeinnaam.
  • Doorloop het registratieproces en bevestig je registratie met twee transacties uit je portemonnee.
  • Daarna moet je kiezen voor hoeveel jaar je je domein wilt registreren, waarbij de huur $5/jaar kost.

Hoe ziet de ENS eruit?

ENS heeft twee hoofdcomponenten – het register en de resolvers.

Het ENS register heeft een alleen maar slim contract dat een lijst bijhoudt van alle domeinen en subdomeinen. Het systeem is opzettelijk eenvoudig gehouden, en het bestaat alleen om een naam te koppelen aan de resolver die er verantwoordelijk voor is.

Het bewaart ook de volgende drie kritieke gegevens:

De domeineigenaar kan een extern account zijn of een slim contract. De domeineigenaar kan:

  • De resolver en de time-to-live voor het domein instellen.
  • Domeineigendom overdragen naar een ander adres.
  • Eigendom van subdomeinen veranderen.

Resolvers zijn verantwoordelijk voor het proces van het vertalen van namen naar adressen. Elk contract kan een resolver worden, zolang het maar bepaalde normen toepast. Voor elk recordtype dat bij een domein hoort, zoals een cryptocurrency adres, IPFS inhoudshash, enz. is een methode nodig die een resolver moet implementeren.

ENS Namehash

ENS gebruikt het Namehash proces om de hash van een naam af te leiden met behoud van de hiërarchische eigenschappen. Fro voorbeeldl, de naamhash van ‘alice.eth’ is 0x787192fc5378cc32aa956ddfdedbf26b24e8d78e40109add0eea2c1a012c3dec.

Maar…wacht eens even.

Is het niet de hele bedoening van RNS om dingen eenvoudiger te maken? Waarom grijpen we nog steeds terug op een hash waarde? Wel, het blijkt dat slimme contracten niet echt direct met door mensen leesbare namen kunnen werken, vanwege beperkingen in de middelen.

Daarom gebruiken we namehash, een recursief proces dat een unieke hash genereert voor elke geldige domeinnaam. Alle domeinnamen gaan door een UTS-46 normalisatieproces om te verzekeren dat hoofdletters en kleine letters verschillend behandeld worden. Daarna gaan de domeinnamen door het namehash proces.

RIF Naamdienst (RNS)

Rootstock (RSK) is een smart contract platform dat via sidechain technologie verbonden is met Bitcoin’s blockchain. Met Rootstock kun je toepassingen maken die compatibel zijn met Ethereum (het web3/EVM/Solidity model) terwijl je toch kunt genieten van de veiligheid die de Bitcoin blockchain biedt. In de kern is Rootstock een combinatie van:

Een Turing-complete resource-accounted deterministische virtuele machine (voor slimme contracten) die compatibel is met de Ethereum’s EVM.

Een in twee richtingen gekoppelde Bitcoin sidechain (voor in BTC uitgedrukte handel), gebaseerd op een sterke federatie

Een SHA256D merge-mining consensus protocol (voor consensus beveiliging die vertrouwt op Bitcoin’s miners) met een 30-seconden blok interval. (voor snelle betalingen).

Rootstock zal ook zijn tech stack – de Rootstock Infrastructure Framework Open Standard (RIFOS) gebruiken om een gezond economisch systeem bovenop Bitcoin te helpen bouwen. Het zal het gebruik van blockchain technologie vergemakkelijken door het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk te maken.

Een van de door RIFOS geïmplementeerde diensten is toevallig de RNS of RIF Naming Serivce, maar daarover komen we morgen meer te weten!

Wat mij betreft te complex. Gelukkig hebben wij gewone adressen die je kan gebruiken om je bedrijf op te vestigen en te kunnen werken.

Representatieve panden van een virtueel kantoor of een service kantoor kan krijgen voor een fractie van de kosten van een fulltime kantoor.

Zeker als je gebruikmaakt van Google Mijn Bedrijf kan weten mensen je helemaal snel te vinden in je nieuwe kantoor.

Je kan vandaag al aan de slag al je een offerte maak via https://www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/. Maak direct gebruik van onze volledige geautomatiseerde dienstverlening voor alle soorten ondernemers.

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Submit your comment

Post Comment