Deel 5: Leef een rijk en volwaardig leven

Deel 5 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.   

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Ik neem je weer mee in deze mooie reis.

Met rijk bedoel ik dan niet alleen geld. Dit is natuurlijk wel een mooi vervoermiddel om veel te bereiken. Maar daar gaat het hier niet direct om, ik bedoel hier andere rijkdom.

Gewone rijkdom kan worden gestolen, echte rijkdom kan dat niet. In je ziel zijn oneindig kostbare dingen die je niet afgenomen kunnen worden

Zorg er voor dat je je mooiste leven kan leven.

Maakt de gedachte om steeds meer geld na te jagen je gestrest of misschien zelf wel depressief?

Bij mij wel. Met als gevolg een burnout en klaar met alles.

Totaal geen zin meer hebben in iets te doen. Op de bank hangen en filmpjes kijken. Duizelingen en sterretjes. Van maar dan 12 uur slapen per dag naar nauwelijks kunnen slapen. Wat een drama periode die meer dan een jaar heeft geduurd in deze heftige vorm.

Ik had het geluk dat ik mijn bedrijf goed kon verkopen zodat de financiële kant ineens goed geregeld was. 

Maar ik besefte mij dat dit ook helemaal anders had kunnen aflopen.

Hier voorafgaand heb ik stressvolle, vermoeide jaren van hard werken en met als doel veel geld verdienen.

Eenmaal het resultaat bereikt was er de leegte. Het maakte mij niet blij. Zelf ellendig.

Ik kwam erachter dat het mij zelfs armer had gemaakt in geluk, gezondheid en relaties. Mijn hart en mijn hoofd waren overvol, maar niet met de mensen die er echt toe deden.

Zonder idee waar ik heen moest ben ik een dagboek beginnen te schrijven.

Eerst voor de jaren die geweest zijn. Voor elk jaar schreef ik elke ervaring, prestaties, avontuur, gewonnen of verloren vriendschap en elke beslissing die ik mij kon herinneren.

Er ging een wereld voor mij open.

Ik realiseerde dat mijn leven vol echte rijkdom was geweest lang voordat ik op jacht ging naar het grote geld en materieel gewin. Ik realiseerde dat de meeste van mijn echte rijkdommen in mijn leven eigenlijk kwamen toen in niet zo veel geld had.

Het vreemde in dit verhaal is dat ik deze evaluatie van mijn leven wel heb gedaan maar dat ik mij op dat moment niet realiseerde waarom ik dat deed. Het was op dat moment gewoon een juiste beslissing. Het voelde dat het zo moest zijn.

Op dat moment was ik helemaal niet bezig met een rijk en volwaardig leven. Deze bewustwording is pas recent gekomen.

Heel bizar dat je veel intuïtief doet maar niet stilstaat bij de diepere betekenis. Dat waarschijnlijk tijd en nog meer levenservaring nodig is om tot dit punt te komen.

Maar wat doe je met al deze kennis?

Voor mij heeft het er in ieder geval in geresulteerd dat ik met een heel andere visie mijn bedrijf meer dan 10 jaar geleden ben begonnen.

Het eerste doel was niet veel geld verdienen. Dat had ik al gedaan en kon wel even vooruit.

Jaren heb ik geen inkomsten uit mijn bedrijf gehad. Ik had met alles wat ik had verdient heb ik vastgoed aangekocht en dit verhuurd. Dit leverde voldoende op om vooruit te kunnen.

Op deze manier kon ik mijn nieuwe bedrijf, ADD, verder uitwerken zonder haast, zonder financiële druk en zonder stress.

Een ook zonder deze ingrediënten is het gelukt om een mooi groeiende bedrijf op te zetten.

Nog steeds is winst niet het voornaamste doel. Ik heb een passie en een visie. Die wil ik uitrollen. 

Iedere euro die er wordt verdient wordt weer opnieuw geïnvesteerd om dit doel te bereiken.

In de afgelopen 10 jaar heb ik nog nooit zoveel gereisd, zoveel mooie mensen ontmoet en zoveel kennis opgedaan. En het gaat maar door.

En natuurlijk zitten er dingen tegen. Maar het is hoe je hiermee omgaat. Bij mij werkt ieder tegenslag weer als een trede om verder te komen naar de volgende kans.

Misschien is het mijn aard. Maar het werkt wel. Als je maar een plan hebt dat je steeds kan aanpassen.

Hieronder heb ik een paar manieren  uit eigen ervaring opgeschreven waardoor je een rijk en volwaardig leven kan leven zonder dat je over veel geld beschikt.

1 – Blijf authentiek

Blijf trouw aan jezelf om een rijk leven te leiden. Als je innerlijke rust kan vinden en dingen doet die jij leuk vind, dan weerspiegelt dat je innerlijke zelf.Er is geen grotere rijkdom dan te begrijpen wat je in het leven moet doen. Er zijn heel veel mensen die totaal geen echt doel hebben in hun leven. Wel op hun werk of hun bedrijf. Maar niet in het leven zelf.

Probeer in jezelf te geloven, ongeacht je financiële situatie, zodat je gelukkig kunt blijven, kunt genieten van de kleine dingen in het leven en jezelf gemotiveerd kunt houden

2 – Doe waar je van houdt

Tonnen geld verdienen is wat de meeste mensen rijk zouden kunnen noemen. Als de persoon echter niet tevreden is met zijn baan, beschouwt hij zichzelf waarschijnlijk als de armste persoon op aarde.

Zou Bill Gates niet de rijkste man op aarde zijn geweest als er geen Microsoft was. Mensen die nastreven waar ze van houden, hebben altijd meer voorspoed gehad dan mensen die dwangmatig werken. Hoe meer je begint te doen waar je van houdt, hoe meer geld er in je leven zal blijven stromen. Zelfs als dat niet het geval is, blijf je gelukkig terwijl je van binnen rijk wordt.

3 – Leer jezelf accepteren

Misschien heb je er moeite mee dat geld niet je topprioriteit moet zijn. Als de rest goed zit komt geld vanzelf wel. Misschien niet direct maar het komt. Echt. Leer gelukkig te zijn met de dingen die je nu hebt en waar je nu staat in het leven.

Zoek innerlijke rust en leer het oncontroleerbare in het leven te beheersen. Als je merkt dat je geobsedeerd bent door dingen die je wilt maar niet hebt, pak dan een papiertje en schrijf op dat het oké is om die dingen niet te hebben.

4 – Word creatief

Creatief met geld.Als je niet rijk bent, leer je creëren. Al je wel geld hebt koop je. Het leren creëren kan je veel verder brengen dan het zomaar kunnen kopen. Je wordt gedwongen om beter na te denken en het op een andere manier in te vullen.

Ook hierbij weer. Schrijf je plannen uit en je zult zien dat er andere wegen zijn om met minder geld je doelen te bereiken.

5 – Bouw relaties op 

De echte rijkdom die u opbouwt en die door uw relaties zal worden herinnerd. Mensen moeten hun relaties meer dan wat dan ook waarderen . Probeer emotionele contacten te leggen met uw familie, uw vrienden, uw partner en mensen die u regelmatig ontmoet.

6 – Blijf voorzichtig

Tederheid werd door een filosoof genaamd Confucius als een van de grootste deugden beschouwd. Als je nederig bent, ontwikkel je het vermogen om je omgeving aan te voelen en dienovereenkomstig te werken.

Kijk bijvoorbeeld naar mensen als Boeddha en Gandhi en vergelijk hoe hun leven leefde. Ze waren zachtaardig, beseften de waarde van hun leven en bleven altijd sterk in hun gedachten. Boeddha verliet de materialistische welvaart om het leven van een monnik te leiden en de rijkdom in zichzelf te vinden. Gandhi behoorde tot een arm gezin, en ondanks het feit dat hij een van de grootste revoluties ter wereld leidde, bleef hij altijd zachtaardig.

Probeer zacht te zijn en lach om anderen te laten glimlachen . Als het je lukt om andere mensen gelukkig te maken, dan ben je echt rijk.

7 – Wordt vrijgevig

Geld geven is niet de enige vriendelijke daad. Ik zou het zelfs helemaal niet genereus zijn. Vrijgevigheid komt van binnenuit. Als je iemand iets vanuit je hart geeft, voel je je gelukkig, en dat gevoel maakt je rijk. Je moet je ook realiseren dat het delen van wat je hebt, zonder er zelfs maar aan te denken hoeveel je hebt, een daad van vriendelijkheid is.

Geef ook onverdeelde aandacht aan mensen die hulp van u nodig hebben. Goed geven is goed krijgen.

In de afgelopen  ruim 10 jaar dat ik dit bedrijf heb opgezet en heel langzaam heb laten groeien, heb ik toch voor elkaar gekregen dat ADD 1 van de 772 snelst groeiende onderneming van Nederland is geworden. Dit was geen doel op zich.

Wil je inspiratie op doen hoe andere ondernemers deze flinke groei hebben weten te realiseren kijk dan morgen online naar de uitreiking van de prijzen door het Financieele Dagblad: https://myfacilities.nl/fd-gazellen/ 

Uiteraard hoop ik dat ik in de prijzen val.

Submit your comment

Post Comment