Deel 6: Los problemen op

Deel 6 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.   

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

Je kent het vast wel. Er lijkt geen eind te komen aan allerlei problemen die je voor je kiezen krijgt.

Is dat op zich een probleem?

Dat is niet perse nodig. Het raakt ons vaak pas als we een grote impact voelen, en dat is wanneer het een bron van bezorgdheid, pijn of verdriet wordt

Het is vaak een kwestie van de problemen in het juiste perspectief plaatsen. De problemen die je tegenkomt kunnen nog zo groot lijken. Maar laat je ze ook toe om je verdere ontwikkeling tegen te houden?

Van Eden heb ik veel geleerd over het oplossen van problemen. Ze heeft mij veel vertelt uit eigen ervaring en dit heb ik goed kunnen spiegelen op mijzelf, hoe ik er mee om zou gaan.

Om een beter samenhangend stuk te krijgen heb ik verschillende soorten problemen uiteengezet. Ik heb niet met alle onderdelen zelf ervaring dus put ook uit ervaringen van anderen of heb ze weggelaten.

Financiële problemen

Het is een bizarre tijd. Veel mensen hebben financiële problemen op dit moment. Maar dit soort problemen kunnen zich in iedere levensfase voordoen. Je moet je toch altijd proberen voor te bereiden op een financiële crisis. Hoe moeilijk dit ook lijkt. Als je dit goed regelt dan heb je al een heel groot stuk van alle gevolg problemen die hieronder staan beschreven onder controle.

Zorg voor een financiële buffer zodat je in geval van nood enkele maanden vooruit kan. Hou rekening met 6 maanden om te beginnen maar streef naar een jaar. Zorg dat je ten alle tijden over dit geld kan beschikken. Wat er ook gebeurt.

Ga altijd de oorzaak achterhalen van de situatie waar je in terecht bent gekomen. Wel of geen buffer. Los deze problemen op. Hoe moeilijk het ook lijkt. Blijkbaar heb je ergens een verkeerde inschatting gemaakt.

Is het je niet gelukt of ben je al door je buffer heen breng dan zo snel mogelijk je schulden in kaart en bekijk de mogelijkheden. Vaak is het makkelijker op te lossen dan jezelf denkt. Betrek er daarom ook iemand bij die met gezonde afstand naar je situatie kan kijken. Zelf ben je te emotioneel betrokken en kan je geen juiste beslissingen meer nemen.

Gezondheidsproblemen

Dit is een hele lastige. Hier hebben we namelijk maar beperkt invloed op.

Een groot deel  van gezondheidsklachten is te voorkomen door een gezonde levensstijl. Eden mij erg veel geleerd over gezonde voeding. Tot op de dag van vandaag eet ik geen suikers en geen koolhydraten. Dit zorgt voor een hele andere levensstijl en brengt op zich alweer problemen met zich mee. Gezond eten is duur en het is niet overal verkrijgbaar. Ga maar eens uit eten.

Sporten deed ik altijd al veel. Maar dat is wel stap 2 om naar een gezonde levensstijl te gaan. De combinatie tussen beiden is natuurlijk het meest ideaal.

Maar we hebben onze gezondheid niet volledig in de hand. Heb je toch medische hulp nodig zorg dan dat je steeds een second opinion krijg en alleen zorg van hoge kwaliteit aanvaard.Je komt dan direct bij het eerste punt uit. Dit kost geld. Zorg dat je over middelen kan beschikking die ervoor zorgen dat je de beste zorg krijgt.

Problemen in relatie, huwelijk en gezin

Wat is er nu mooier in het leven dan liefde. Een mooi gezin en fijne relatie. Onbetaalbaar. Soms kom je op een punt dat je elkaar niet meer begrijpt, dat je langs elkaar heen leeft of andere relatie problemen die een enorme levenscrisis veroorzaken.

Ook hier speelt geld heel vaak een rol en als je niet uitkijkt gaat ook je gezondheid er onder lijden.

Voorkom relatie problemen ten alle tijden! Dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Als je dan toch in deze situatie terecht komt zie dan de realiteit onder ogen en pak het aan. Ga tot het uiterste om de communicatielijnen open te houden. Praat met elkaar en toon begrip. Als dat niet lukt zoek hulp maar ga tot het uiterste om je relatie in stand te houden. Als echt alle optie zijn uitgeput kan je altijd nog uit elkaar gaan. Zie het als een pauze. En werk aan herstel.

Problemen op de werkvloer

Hier heb ik dan niet heel veel ervaring mee. Dit is de plaats waar wordt verwacht dat je het trucje doet waarvoor je bent aangenomen. Op het werk kunnen allerlei hiërarchieën je parten gaan spelen. Er zijn collega’s die kosten wat kost over jouw rug willen verder groeien en geen mogelijkheid hiervoor onbenut laten. Dit kan jou heel veel stress opleveren

Ga zo professioneel mogelijk om met dit soort giftige (vaak narcistische) collega’s. Wees altijd vriendelijk en toon begrip en probeer persoonlijke confrontaties te vermijden.

Je kan proberen in contact met ze te komen maar de kans op een dubbele agenda is erg groot.

Altijd maar meer en beter

In de huidige tijdsgeest wordt er van ons verwacht dat wat steeds succesvolle worden. We willen ook steeds meer en beter. Zeker tot op zicht van de buurman of familie. Het gras gaat echt niet harder groeien als je er aan trekt.Je gaat jezelf overbelasten en je zal geen leven meer hebben. Carrière druk is een van de meest voorkomende problemen in het leven.

Streven naar succes is niet erg. Maar het moet geen obsessie worden. Plan je carrière zorgvuldig voor de langer termijn. Dit kunnen heel veel mensen niet overzien maar ga er over nadenken. Dus echt langere termijn. Wat wil je bereikt hebben als je met pensioen gaat. Dan lijkt het alsof je nog heel veel tijd hebt. Knip het in kleine stukjes en werk hier voortvarend aan. Je hebt de tijd. Lukt het ene niet probeer dan iets anders maar hou je uiteindelijke doel voor ogen. Je gaat er toch wel komen. Je hebt het namelijk al uitgeschreven.

Neem de tijd en geniet!

Verwarring

Dit onderdeel heb ik recent toegevoegd aan mijn levenslessen. Verwarring wordt beschreven als een verandering in de mentale toestand waarin een persoon niet in staat is om met zijn gebruikelijke helderheid te denken. Het is inherent aan vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie.

Het kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, waaronder medische en omgevingsfactoren. Het kan ook te wijten zijn aan het ervaren van een verlies, een gebroken hart of misbruik.

Hierboven heb ik je iets verteld over giftige collega’s. Dit kan natuurlijk ook in je relatie plaatsvinden. Je partner kan narcistisch zijn (geworden) waardoor je in een verwarrende wereld leef waardoor je jezelf helemaal kwijt bent geraakt.

Het is heel lastig uit deze situatie te komen maar probeer de signalen op te vangen. Meestal door mensen uit je directe omgeving. Zoek direct hulp. Ontsnap uit deze verwarring.

Vriendschap Problemen

We hebben vrienden nodig in ons leven om leuke of gekke dingen te doen, samen te zijn en ons zelfs te helpen als we in de problemen komen. Maar veel mensen hebben ernstige problemen ondervonden als gevolg van het gezelschap van hun vrienden. Ze hebben te maken gehad met jaloezie, achterbaksheid en schending van vertrouwen. Sommige vrienden hebben de in tijden van vriendschap verstrekte informatie zelfs, gebruikt om vertrouwen te beschamen.

Het is moeilijk soms moet je de afweging maken om niet alles open te stellen voor je vrienden. Hou bepaalde dingen alleen voor jezelf als je merkt dat vrienden je tegenwerken.

Problemen uit het verleden

Tegenwoordig leef je natuurlijk een beschaafd en fatsoenlijk leven. Maar dat is wel eens anders geweest. We hebben allemaal een verleden. Soms komt dit verleden als een boemerang terug. Op internet is alles terug te vinden. Als deze problemen uit het verleden je blijven achtervolgen en problemen van het heden worden, is het echt een probleem voor je.

Het kan zijn dat ding uit het verleden aan je geweten beginnen te knagen of dat iemand het tegen je gaat gebruiken.

Vergeef jezelf en bevrijd jezelf. Neem je verantwoording en los het op. Los je problemen op! Hoe moeilijk het ook is. Ga de confrontatie aan en zoek een oplossing.

Problemen maken het leven de moeite waard. Ze helpen ons ons aan te passen om sterker te worden naarmate we ons aanpassen aan verschillende situaties. Onthoud altijd dat welk probleem je ook tegenkomt, een oplossing of in ieder geval een beheersbare aanpak heeft.

Sta daarom nooit toe dat je uitdagingen je ervan weerhouden om je ware potentieel in het leven te vervullen.

Veel succes en los je problemen op! Misschien nog wel belangrijker. Zorg dat je niet in de problemen komt. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat het vaak ook. Hierdoor kan je in grote problemen komen.

Een mooi begin is je dure kantoor van de hand te doen. Beëindig het huurcontract of zoek er iemand anders voor. Start met een service-kantoor. Je zal verbaast zijn van de besparing die je kan realiseren https://addbusinesspoint.nl/offerte

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Submit your comment

Post Comment