Deel 9: Hou van jezelf

Deel 9 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.   

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

Lang heb ik getwijfeld of ik dit hoofdstuk nu al moet schrijven. Ik heb namelijk het gevoel dat ik nog niet alles hierover weet.

Niet dat ik over de andere hoofdstukken wel alles weet maar hier had ik wel steeds het gevoel bij dat ik er voldoende kennis van had om er op dat moment iets mee te doen.

Dat heb ik nu niet. Toch ga ik een poging wagen. Ik besef mij ook dat ik mij hiermee nog kwetsbaarder opstel dan dat ik in de andere stukken heb gedaan.

Hou van jezelf. Ook wel zelfliefde. Of is dit hetzelfde als lief zijn voor jezelf? Ik denk dat het hand in hand gaat.

Lang had ik het idee dat zelfliefde een vorm van egoïsme was. Dat idee ben ik al een tijdje kwijt. Wat is er mis om vaker voor jezelf te kiezen. Of beter nog jezelf boven alles en ideeën te stellen.

Als je lief ben voor jezelf kan je ook lief zijn voor anderen. Tegenovergesteld exact hetzelfde.

Wat het voor mij wat makkelijker heeft gemaakt is de wetenschappelijke onderbouwing. Als ik de antwoorden al weet kan ik zelf uitzoeken of het bij mij ook van toepassing is en of het werkt of dat het een beetje naar mijn eigen hand moet zetten.

Ik heb mij in enkele studies verdiept. Wel Engelstalig en allen te vinden in de blog die ik hierover heb geschreven.

  • Zelfacceptatie is de sleutel tot een gelukkiger leven – bron
  • Zelfcompassie resulteert in het nemen van betere gezondheid beslissingen – bron
  • Vriendelijk zijn voor jezelf resulteert in minder angst en depressie – bron
  • Zelfcompassie vermindert de stress die tot uitstelgedrag leidt – bron
  • Zelfzorg kan je helpen je doelen te bereiken – bron
  • Eigenliefde kan je ondersteunen bij tegenslag – bron

Ok, studies naar een gevoel. Beetje dubbel misschien maar mij heeft het zeker geholpen. Ik heb mij met name in dit onderwerp zo verdiept omdat ik niet begreep wat zelfliefde zou moeten omvatten. Ook niemand kon mij het goed uitleggen.

Ook de zelfbenoemde experts krijgen dit niet aan mijn verstand gebracht. Ik begrijp het nu wel. Dit is voor iedereen zo persoonlijk. In extreme mate voor dit onderwerp.

Dus in tegenstelling wat ik ook dacht is leren houden van jezelf geen hocus pocus maar een van de slimste beslissingen die je in je leven kunt nemen. Het is wel een continu proces waarbij je jezelf steeds beter en beter leert kennen van dus van jezelf houden.

Het is wel f*cking lastig om hier te komen. Niemand zal het je namelijk gunnen. Zeker niet in deze tijd. De hele samenleving blijft je bestoken met giftige berichten.

Je moet er voor zorgen dat anderen je aardig vinden. Ze vinden dat je de behoeften van anderen altijd en zonder uitzondering boven die je van jezelf moet stellen. Je moet je aanpassen aan de status quo en erin passen. 

De basis van zelfliefde is voor jezelf kiezen. Jij bent top prioriteit!

Maar dit doen geen hond. Mensen willen helemaal niet gelukkig zijn. Nee, ze willen lekker stabiel, comfort, controle en veiligheid.

En waarom willen ze dat? Voorspelbaarheid en veiligheid zijn de meest comfortabele manier om te leven volgens onze sociaal-culturele normen.

Waar staan we nu? In een tijd waar je helemaal geen stabiliteit, comfort, controle en zelfs geen veiligheid meer hebt. Ik ga ze niet voor je invullen. Dit lukt je vast zelf wel.

Maar heel weinig mensen zijn dapper genoeg om eerlijk naar zichzelf te kijken en te veranderen. Het is de kinderlijke mentaliteit om veiligheid te zoeken wat juist deze mensen zo terughoudend maakt om je de reis naar zelfliefde te maken. Dit staat volledig los van welke functie of titel je hebt. Dit is universeel.

Bewandel jij het pad dat nauwelijks wordt bereisd, dan spreek je direct tegen waar anderen zoveel moeite in hebben gestoken: De comfortabele middelmatigheid.

En probeer daar maar eens uit te komen. Mission impossible.

Maar soms helpt het lot je een stukje op weg. Als jij dan het stokje kan overnemen kan er een wereld voor je open gaan.

Als je hier echt voor open staat en je bent bereid je te verdiepen en te leren dan zal je zien dat je verbaast zal zijn.

Ik kan erover meepraten. Nadat het besef bij mij is gekomen is er een wereld voor mij opengegaan. Ik heb nog nooit zoveel mooie mensen ontmoet en onophoudelijk succes ervaren.

Ondanks de tijd waar we inzitten en ondanks de tegenvallers die ik ook meemaak. Tegenvallers zijn echter geen tegenvallers meer. Het zijn traptreden geworden die je verder brengen.

Tja, ik ben niet meer dat schaapje van ellende-liefdes-gezelschap die gedijt op zelfmedelijden en cynisme. In het begin bracht mij dit ook in een ongemakkelijke positie waarbij ik steeds opnieuw moest kiezen tussen het smalle pad of het brede, gemakkelijke pad. 

Nu heb ik altijd al graag voor het smalle pad gekozen maar wel met te veel oog voor anderen waardoor mijn pad toch weer breder ging worden. Vandaag de dag is mijn padje heel smal.

Van jezelf houden, echt en onvoorwaardelijk van jezelf houden in deze tijd is een adembenemende prestatie. Het is uitzonderlijk en zeldzaam waar veel mensen over praten en dromen. Maar weinigen weten echt hoe ze het gesprek moeten voeren.

Laat dit artikel voor jou de inspiratie zijn om de eerste stap te nemen. Anderen gaan het je echt niet gunnen. Niemand.

Op dit artikel ga ik nog een vervolg schrijven. Door dit artikel heb ik weer zoveel nieuwe inzichten gekregen en vergeten inzichten zijn weet tot leven gekomen. Voldoende stof om je praktisch hiermee op weg te helpen.

Wat je in ieder geval verder gaat helpen is een deel van je business te outsourcen. Begin met het service-kantoor. Je huisvesting en bereikbaarheid in 1 pakket geregeld. Wil je weten wat ik hierin voor je kan betekenen kijk dan op https://www.addbusinesspoint.nl/how-to-outsource-your-business/. Wil je verder gaan dan de standaard oplossingen bel mij dan voor een intake.

Niet vergeten van jezelf te houden vandaag.

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Submit your comment

Post Comment