Donkere tijden, aan wie zijn ze te wijten?

Er wordt onophoudelijk gesproken over een “grote stroomstoring” in Europa, waarbij het elektriciteitsnet zal instorten en de noodtoestand zal uitbreken.

Op verschillende plaatsen is de verkoop van overlevingskits, brandstoftanks en generatoren omhooggeschoten.

Maar wat is de oorsprong van deze bezorgdheid? En nog belangrijker, zou het werkelijk kunnen gebeuren?

Het Europese elektriciteitsnet is een van de betrouwbaarste ter wereld. Vanuit het oogpunt van risicoberekening is de kans op een volledige uitval erg klein, want zo’n gebeurtenis is in Europa nog nooit voorgekomen.

De uitdagingen voor een veilige werking van het net en het risico van grote storingen of uitval nemen echter al vele jaren toe.

De oorzaken hiervan zijn talrijk. Ze variëren van een elektriciteitsmarkt die geen fysieke grenzen kent, tot een energierevolutie die de systemische onderlinge relaties negeert en alleen oproept tot vervanging van afzonderlijke elementen, tot nieuwe kwetsbaarheden als gevolg van de toegenomen connectiviteit.

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs waarschuwt in een actueel rapport voor mogelijke grootschalige stroomuitval in Europa in de komende winter. Ongerustheid over knelpunten in de levering van elektriciteit en gas, iets dat tot voor kort nog tot het rijk der samenzweringstheorieën werd gedegradeerd, neemt toe.

De sprongen in de energieprijzen werken ook door in de rest van Europa: De inflatie galoppeert. Tegelijk werken de zelfverklaarde “klimaatredders” als brandversnellers.

Het explosieve mengsel van drastische belastingverhogingen en snel stijgende prijzen zal degenen die dachten dat ze maar een paar euro meer aan het klimaat uitgaven, pijnlijk treffen.

In het VK zijn er intussen ook andere zorgen: 100.000 vermiste vrachtwagenchauffeurs houden de bevoorrading van benzinestations en kruidenierswinkels op. De problematiek is overweldigend omdat een Covid waarschuwingsapp wekenlang gebruikt werd om miljoenen mensen van hun werk te halen, waarvan slechts enkelen naar hun baan terugkeerden.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn het niet alleen de Britten die vrezen dat ze letterlijk zonder elektriciteit zullen komen te zitten, met het oog op de stijgende aantallen elektrische voertuigen.

Ook de Duitse regering meent dit gevaar voor Duitsland te zien. Begin dit jaar bereidde ze een wetsontwerp voor over “piekafvlakking”, maar durfde het niet in de Bondsdag in te voeren.

De welluidende term slaat precies op wat de Britten volgend jaar van plan zijn te codificeren: wie zijn e-mobiel thuis aan een oplaadstation wil “bijtanken” zal op piekmomenten in de kou komen te staan.

Vanaf mei 2022 zullen particuliere oplaadstations in het Verenigd Koninkrijk van maandag tot vrijdag negen uur per dag afgesloten zijn.

De grote vrees voor het instorten van de elektriciteitsnetten is geenszins ongegrond, want nog maar een paar maanden geleden was er een bijna black-out op het continent.

Bovendien moeten industriële installaties steeds weer van het net gehaald worden om stroomtekorten te voorkomen.

Ook bij ons in Nederland verscheen netbeheerder Alliander enkele weken terug in de media met waarschuwingen over het eventueel vastlopen van het stroomnetwerk op sommige plaatsen in ons land.

De tijd zal het uitwijzen, en als het hier bij ons zo ver komt, kan ik er alvast voor zorgen dat potentiële telefoontjes dan toch beantwoord worden.

Ik heb de vrijheid genomen om een offerte voor je op te maken, om je verder bij te staan en te helpen een beeld scheppen wat het kostplaatje bedraagt om nooit nog een telefoontje te missen – Ik weet hoe belangrijk ze kunnen zijn, en dat weet jij ook

Wanneer je een momentje kan inplannen in die drukke agenda van je bel je maar even terug op m’n mobieltje:
06-22789093.

Verder kan je ook op onze website terecht voor de meest relevante informatie over onze business:

telefoonbeantwoording.com.

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Submit your comment

Post Comment