Google weet alles…van jou

Vorige week heb ik mij verdiept in de kennis die Google over mij heeft. In een korte tijd kreeg ik zulke opmerkelijke advertenties te zien. Ik had er niet eens op gezocht, alleen maar over gepraat. Het lijkt of er meer is tussen hemel en aarde, of beter tussen jou en de database van Google.

Dat die database met mijn data enorm moet zijn dat is mij nu wel duidelijke geworden. Laat staan voor alle gebruikers van Google. Dat is onvoorstelbaar voor informatie. Veelal data die je je zelf niet eens meer kan herinneren. Google weet het!

Het was een flinke zoektocht om er achter te komen wat Google allemaal van je weet. En dat nog. De informatie van Google komt vanuit allerlei hoeken en gaten bij ze binnen. Je zoekresultaten, Youtube, Waze en een heleboel andere Google bedrijven of apps.

Maar Google is er wel heel open in, zo lijkt het. Het is alleen niet meer te stoppen is mijn conclusie. Ja, stoppen met de diensten van Google te gebruiken…en dan nog. Websites die je bezoekt hebben dan weer Analytics draaien die ook weer informatie over je verzameld.

Een fantastische dienst van Google: Maps. Ik gebruik het altijd om van A naar B te komen. Op mijn telefoon en in de auto. Ja, ook hier is een navigatiesysteem van Google ingebakken. Google weet dus altijd waar je bent geweest en waar je op dat moment bent.

Het wordt pas linke soep als iemand anders bij deze data kan. Dan kunnen ze zien wanneer je niet thuis ben, met alle gevolgen van dien. Je locatiegeschiedenis is wel vrij eenvoudig uit te schakelen. Anders weet Google tot in lengte van dagen waar jij hebt uitgehangen.

Een rapport uit 2018 laat zien dat wanneer zelfs de locatiegeschiedenis is uitgeschakeld google nog steeds je locatie markeringen registreert.

Ook al je zoekactiviteiten worden geregistreerd en opgeslagen. Maakt niet uit welk device je gebruikt alles wordt aan jou gelinkt. Ze bewaren alles totdat jij en volledige zoekgeschiedenis verwijderd. En dan nog is maar de vraag of dat alles weg is. Ze zullen bepaalde informatie blijven opslaan om te voldoen aan specifieke zakelijke behoeften of wettelijke vereisten. Kortom ze kunnen het gewoon bewaren.

Dan heb je nog Youtube, hoort ook alweer een tijdje bij de Google club. Alle data over de filmpjes die je hebt bekeken wordt bewaard en aan je zoekresultaten gekoppeld. Daarom zie je altijd advertentie in Youtube voorbij komen over je recentste zoekresultaten.

Hierdoor kunnen ook vervelende situaties ontstaan. Laat jij net een filmpje zien aan je klant en komt er ineens een advertentie voorbij over je zoekresultaten van gisteren. Als je dat wil voorkomen zul je de kijk- en zoekgeschiedenis apart uit en aan moeten zetten. De kans dat je dit niet goed doet is vrij groot. Met een betaalde Youtube versie haal je wel de advertentie eruit tegenwoordig. Maar Google bewaard nog steeds alle data van je.

Dan is er nog het veel gebruikte Gmail. Hoewel Google de Gmail-accounts van gebruikers niet langer bijhoudt, wat bedoeld was om de privacyproblemen van Gmail op te lossen, lijkt het bedrijf externe ontwikkelaars vrij spel te hebben gegeven in gebruikersaccounts. Deze ontwikkelaars gebruiken hun apps om de inbox van gebruikers te scannen wanneer ze zich aanmelden voor op e-mail gebaseerde services, en soms zelfs door hun werknemers persoonlijke berichten te laten lezen.

Erg opkomend op dit moment zijn de spraakgestuurde apparaten. Het blijkt dat Google je spraakopdrachten opneemt en bewaard. Dit geldt ook voor je spraakopdrachten voor zoekresultaten.

Als anderen bij deze data kunnen is het leed niet te overzien. De Whatsapp fraude is hier al een voorbeeld van. Er worden filmpjes van Facebook en Youtube gebruikt om fragmenten van je stem uit te halen.

Wegkomen bij Google is eigenlijk een onmogelijke taak zonder jezelf pijn te doen. Google maakt het leven ons zo makkelijk. Er zijn legio alternatieven maar die zijn vaak niet samen te koppelen en de kwaliteit is van bijvoorbeeld andere navigatie apps is minder.

Als je vindt dat je niks te verbergen hebt dan moet je voor de grap eens kijken in je browsergeschiedenis. Dan zal je zien dat je echt niet alles met anderen wil delen. Er van los komen lijkt bijna onmogelijk.

Gelukkig heb ik met mijn bedrijf dat een stuk beter voor je ingeregeld. Je kan makkelijk van de diensten af als je niet tevreden bent of als het niet meer nodig is. Alle contracten hebben 1 maand opzegtermijn.

Heb je een vestigingsadres (service kantoor) bij ons afgenomen en wil je toch een eigen kantoor. Wij gaan je groei niet belemmeren, na 1 maand ben je van het contract af. Wil jij dat ook? Maak dan een offerte via https://www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/ en krijg naast een flexibel contract ook nog eens een zeer lage prijs voor onze diensten geoffreerd.

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Submit your comment

Post Comment