Het getal 13

Men zegt dat het getal 13 ongeluk brengt om een reeks historische en culturele redenen. Er zijn veel gebouwen die geen 13de verdieping hebben, hotels die geen 13de kamer hebben, en het cruiseschip Costa Concordia dat in januari 2012 aan de grond liep had geen registratienummer dat op 13 eindigde. 

Dus als je denkt dat het idee van pech absurd is, dan heb je gelijk. Maar waarom wordt dan zo algemeen geloofd dat het ongeluk brengt? De oorsprong van dit geloof ligt waarschijnlijk in het Laatste Avondmaal en het verband met het christendom; de meeste kerken houden geen diensten op vrijdag de 13e vanwege de associatie met ongeluk; en er zijn verbanden met de executie van 13 samenzweerders uit het beroemde verhaal van de “Pendleton Witches” in New England in 1692-94.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom het getal 13 als ongeluksgetal wordt beschouwd. De eerste is dat het in verband gebracht wordt met het Laatste Avondmaal, waar 13 mensen aan tafel zaten. De apostelen waren Jezus’ beste vrienden, en in het Nieuwe Testament staat dat Judas Iskariot, een van de discipelen, zich tegen Jezus keerde en de autoriteiten ertoe aanzette hem te arresteren. Daarom hebben christenen het getal vaak als ongelukkig beschouwd vanwege het verband met het verraad van Jezus door Judas. De tweede reden is dat vrijdag de 13e als een ongeluksdag wordt beschouwd omdat mensen de dag abusievelijk in verband hebben gebracht met het Laatste Avondmaal. Het Laatste Avondmaal vond plaats op een donderdag, niet op een vrijdag. Vrijdag de 13e wordt als een ongeluksdag beschouwd vanwege de associatie met het Laatste Avondmaal.

Het idee dat vrijdag de 13e ongeluk brengt is betrekkelijk recent – maar er zijn enkele mogelijke verbanden met de christelijke traditie. Theologen hebben gespeculeerd dat het getal 13 met vrijdag geassocieerd kan worden omdat Jezus’ kruisdood op een vrijdag plaatsvond. Dit werd in verband gebracht met het Laatste Avondmaal, waarbij 13 mensen aanwezig waren, onder wie Jezus en Judas, die hem later verraadde. 

Dit leidde tot de gangbare opvatting dat het Laatste Avondmaal een ongeluksdag was. Theologen hebben ook gesuggereerd dat veel mensen niet het geld hadden om regelmatig vlees te kopen – en dus op vrijdag vis aten, wat de dag een associatie met ongeluk zou hebben gegeven. Een andere theorie heeft te maken met het verbranden van ketters tijdens de Middeleeuwen. Het is mogelijk dat om die reden soms op vrijdag executies werden uitgevoerd. Maar nogmaals, dit was geen religieus gesanctioneerd idee.

De Pendleton Heksen waren een groep vrouwen uit New England die tijdens de heksenprocessen van Salem beschuldigd werden van hekserij. Ze werden voor hun vermeende misdaden opgehangen op vrijdag 13 augustus 1692. Men gelooft dat hun ongelukkige executiedatum het idee van een ongelukkige vrijdag de 13e deed verspreiden. Het ongeluk met het cruiseschip Costa Concordia dat gebeurde op vrijdag 13 januari 2012, wordt ook vaak aangehaald als een voorbeeld dat vrijdag de 13e ongelukkig is. Dit ongeluk wordt echter ook wel eens aangehaald als voorbeeld dat het getal 13 ongeluk brengt, want het cruiseschip had een registratienummer dat op 13 eindigde.

Een andere verklaring voor het ongeluk van het getal 13 is dat het verbonden is met een filosofie die het confucianisme heet. Deze filosofie raadt af te veel nadruk te leggen op getallen, zodat het getal 13 met ongeluk geassocieerd kan zijn geweest. Het is echter ook mogelijk dat het getal 13 al met ongeluk geassocieerd werd vóór het Confucianisme ontstond.

Kortom de basis ligt in het geloof. En dat is prima. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat geloven allerlei positieve effecten heeft. Het belangrijkste is dat mensen die geloven meer zingeving ervaren.

Het maakt niet uit waar je in geloofd, god, een hogere macht of het universum. Het heeft allemaal voordelen.

Wat ook voordelen heeft is dat jij je bedrijf kan vestigen in 1 van onze 30 representatieve gebouwen. Met een service kantoor of virtuele kantoor heb je in no-time een professioneel uitstraling en zal je business knallen dan nooit te voren.

Geloof je het niet:). Begin met een offerte, die heb je razendsnel in je mail https://www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/. Probeer het een tijd en je zal zien dat het je echt verder brengt. Lukt het niet dan ben je na een maand ook weer van het contract af.

Easy as that!

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Chief Flexwork Officer 😉

Submit your comment

Post Comment