Zakelijk postadres
Virtueel kantoor
Zakelijke adres
Postadres voor bedrijven
Inschrijfadres voor KvK
Niet goed? Geld terug!

Historische feiten die je leraar Geschiedenis waarschijnlijk heeft verzwegen

Geschiedenis heeft vele geheimen zoals we wel al weten.
Nu zijn sommige van die geheimen wel iets donkerder en sinister dan de andere, en zullen de betrokkenen waarschijnlijk liever gehad hebben dat het de waarheid met hen begraven was.

Zonder je meer in spanning te houden, maak je klaar om wat koude rillingen over je te laten gaan, want sommige van de volgende feiten zijn wel erg bizar!

Het Romeinse toilet

Privacy en goede hygiëne waren schaarse luxe in de openbare toiletten van de oude Romeinen. Hun openlucht gemeenschappelijke toiletten, die “latrines” genoemd werden, hadden geen scheidingsmuren, en de reinigingsmethoden van de mensen zouden zeker niet voldoen aan de huidige normen voor hygiëne. 

Elk individu gebruikte dezelfde gemeenschappelijke reinigingsspons die aan het uiteinde van een lange stok, ook wel tersorium genoemd, bevestigd was. Om de spons na gebruik schoon te maken, zat hij in een bakje gevuld met zout water of azijn. 

Behalve dat ze op die gemeenschappelijke spons blootgesteld werden aan een verontrustende hoeveelheid bacteriën, moesten de Romeinen zich ook zorgen maken over spontane waterstofsulfide en methaanvlammen die tijdens het gebruik van het toilet onder hen vandaan spatten. 

Iemand probeerde en faalde om Abraham Lincoln te redden – en vanaf dat moment werd zijn leven alleen maar grimmiger.

Je bent waarschijnlijk wel bekend met de illustratie The Assassination of President Lincoln uit 1860. Maar wie is dat paar dat de privébox deelt met de noodlottige president en zijn vrouw? 

De man helemaal links, die haastig in actie komt, is majoor Henry Rathbone. President en Mrs. Lincoln vroegen hem en zijn verloofde, Clara Harris, speciaal om hen naar het theater te vergezellen. 

Nadat Booth het schot gelost had, probeerde Rathbone hem op de grond te tackelen, maar Booth kon zich bevrijden door Rathbone met een dolk in de arm te snijden. Rathbone was nooit vrij van de herinnering aan en het schuldgevoel van die avond, en naar verluidt voelde hij zich verantwoordelijk dat hij Booth had laten ontsnappen. In de jaren die volgden kreeg hij te maken met een groot aantal gezondheidsproblemen, van maagkwalen tot hartkloppingen, en ook zijn geestelijke toestand verslechterde. 

Op 23 december 1883 (18 jaar na de moord) viel hij Clara, zijn toenmalige vrouw, aan en doodde haar, en deed een poging tot zelfdoding. Hij zou de rest van zijn leven in een psychiatrische inrichting doorbrengen.

Toen syfilis voor het eerst opdook noemden de Engelsen het de “Franse ziekte” – daar waren ze niet blij mee …

De Renaissance heeft een belangrijke, zij het weinig bekende, schaduwzijde. Soldaten die terugkeerden van Noord-Italië brachten een massale uitbraak van syfilis met zich mee, die zich over het hele Frans leger verspreidde. 

De troepen brachten vervolgens wat bekend zou worden als “de grote pokken” naar de rest van Europa. Omdat er toen nog geen antibiotica bestonden, kon de ziekte zich ongecontroleerd verspreiden – en de gevolgen waren akelig. De huid op de gezichten van de slachtoffers rotte zowat weg door de gruwelijke zweren die de ziekte veroorzaakte. In sommige gevallen waren de neuzen, lippen, of andere lichaamsdelen van de getroffenen bijna verdwenen, en verschillende slachtoffers stierven uiteindelijk aan de ziekte. 

Hoewel er dus veel te genieten viel van de Renaissance in Europa, was de gelijktijdige syfilis uitbraak in feite de echte-wereld versie van de Walking Dead.

De Chinese Muur is het enige door de mens gemaakte object die je kan zien vanuit de ruimte

Toen de Engelse schrijver William Stukeley in 1754 scheef dat de Grote Muur van China te zien was vanop de maan had hij waarschijnlijk wat teveel gedronken. 

Wat Astronauten gezegd hebben …

De tweede persoon die op de maan liep, Buzz Aldrin, maakte de eerste maanlanding met commandant Neil Armstrong op 20 juli 1969. 

  • Toen hem gevraagd werd of hij de Grote Muur vanuit de ruimte kon zien of niet, zei hij dat hij hem niet zag – het was een groot misverstand [dat de Grote Muur vanaf de maan gezien kon worden].
  • Jeffrey Alan Hoffman, de vroegere Amerikaanse astronaut, die vijf vluchten maakte als spaceshuttle astronaut, liet weten dat hij de Muur niet gezien had, hoeveel tijd hij ook besteedde om de aarde te overzien.
  • Dennis Anthony Tito, de eerste ruimtetoerist uit Amerika, ging in 2001 op zijn ruimtevakantie, en zei ook dat de Muur onzichtbaar was vanuit de ruimte.

En als laatste, Yang Liwei, China’s eerste astronaut, die in 2003 met Shenzhou 5 naar de ruimte ging, gaf ook het antwoord “nee” op de verslaggever die vroeg of hij de Grote Muur had gezien nadat hij op aarde was teruggekeerd.

Die laatste zal waarschijnlijk niet met open armen ontvangen zijn in z’n thuisland …

Wel ontvangen we jou met open armen in een van onze 33 locaties (http://addbusinesspoint.nl/locaties), met flexplekken in elke provincie in Nederland wandel je zonder te reserveren gewoon binnen om aan de slag te gaan!

Flexwerken zoals het moet dus!

Fijne dag!

Florentijn van den Bos :: ADD – Flex4You

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 31 januari 2022