Zakelijk postadres
Virtueel kantoor
Zakelijke adres
Postadres voor bedrijven
Inschrijfadres voor KvK
Niet goed? Geld terug!

Hoe slecht ben jij met geld?

Tijdens mijn verdieping naar de nieuwe regeling WHOA loop ik tegen allerlei grappige maar ook dramatische voorbeelden aan.

Steeds meer bedrijven gaan gebruik maken van deze regeling. Vorige week kopte de website nu.nl dat ook ADO Den Haag gebruik gaat maken van de WHOA regeling om schulden te herstructureren.

Op deze manier kan ADO de schulden die ze hebben afwenden en een faillissement voorkomen. Het wordt in het stuk toch weer anders voorgesteld dat dat het daadwerkelijk gaat. Maar goed, daar is het een krant of in dit geval een nieuwssite voor…een loopje nemen met de waarheid.

In een discussie die ik twee weken geleden had met een jurist die duidelijk tegen deze nieuwe wet is gaf hij zijn visie hierover. Hij vond dat de basis van de ondernemers niet goed zat. Te weinig kennis van de financiële kant van het bedrijf. 

En daar zit natuurlijk wel iets in. Als je privé je zaken al niet op orde kan krijgen hoe gaat het dan in je bedrijf. De tijd dat je nog een middenstandsdiploma nodig had is al heel lang vervlogen. Zonder enige financiële kennis kan je een bedrijf starten. En dan gaat het wel eens mis voor jezelf maar misschien nog erger voor anderen. Het is al helemaal niet de bedoeling dat je met je financiële wanbeleid anderen in de problemen gaat brengen die vervolgens ook weer in de problemen komen.

Die kritische jurist had natuurlijk ook al een antwoord klaar om mensen te waarschuwen om niet zonder enige financiële kennis van zaken aan de slag te gaan. Hieronder zijn betoog

Je kent nu je uitgaven al niet. Het is inderdaad waar dat heel veel mensen echt geen idee hebben wat ze uitgeven. Je kent de gevleugelde uitspraak wel: Ik heb nog een beetje maand over aan het einde van mijn geld. Je kan nu misschien wel rood staan op je rekening maar als je start met je bedrijf is de kans de de bank je een debetsaldo toelaat niet zo groot. Dus dan moet je gaan schuiven. Het begin van de problemen.

Een mooie les om je financiën goed onder de knie te krijgen is ook je privé uitgaven te budgetteren. Het is zo makkelijk en er zijn zelfs banken waarbij je potjes kan maken naar gelang hoeveel binnenkomt. Die potjes kan je zelf een naam geven en een % meegeven zodat je netto loon netjes wordt verdeeld.

Impuls aankomen kunnen een echte leegloper zijn. Zelf heb ik er nooit zo’n last van maar ik ken mensen die een hele kledingkast vol hebben met impulsaankopen. Ook voor je business is dit geen goed idee.Hou je hierbij ook aan je budgetten.

Blijkbaar denken men die de financiële zaken niet op orde hebben het liefst zo min mogelijk aan geld. Ook kijken ze zo min mogelijk op hun rekening. Ik snap het wel, steeds een negatieve confrontatie. Maar ja, als je nooit kijkt en maar blijft uitgeven worden de problemen wel steeds groter. Z kom je in de problemen.

Deze vond ik wel grappig: Mensen die slecht met geld om kunnen gaan schatten zich na ontvangst van hun salaris rijker dan dat ze daadwerkelijk zijn. Dat is vaak maar even voegde hij daar aan toe. Dit gevoel zorgt namelijk ook voor een direct groter uitgavenpatroon.

Als laatste gaf hij mee dat mensen die slecht met geld om kunnen gaan geen buffer hebben voor onverwacht uitgaven. Als je dan een keer een dure reparatie of vervanging hebt moet je hiervoor gaan lenen. Dat achteruit sparen is vaak een heel slecht voorteken.

Deze nieuwe regeling is dat zeker wel een uitkomst voor bedrijven die door omstandigheden in slecht weer terecht zijn gekomen maar het zou niet zo moeten zijn dat bedrijven die er zelf een puinhoop van hebben gemaakt hier in moeten komen. Maar daar wordt uiteraard geen onderscheid in gemaakt.

Maar ze hebben wel een kans om met een schone lei te beginnen en hopen dat ze na 3 jaar niet weer dit traject in moeten om zo niets te hebben geleerd.

Ado Den Haag zal de kosten van WHOA wel kunnen betalen. Het is toch wel een vrij duur traject om door te gaan heb ik becijferd na meerdere offertes te hebben doorgenomen.

De WHOA geeft ook de mogelijkheid om van nog lopende contracten af te komen. Heb je een huurcontract waar je vanaf wil omdat je dit voor 5 jaar bent aangegaan. Zodra de WHOA wordt toegekend ben je hier van af.

Misschien een idee voor ADO om bij onze vestiging in Den Haag wat kantoortjes te huren. Zijn ze lekker flexibel en kunnen ze er iedere maand vanaf. 

De kans is groot dat je helemaal geen kantoor meer nodige hebt. Maak dan alvast een offerte voor een service kantoor op

https://www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/ zodat je deze al kan meenemen in je begroting.

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 20 mei 2021