Ik vertrek deel 2
Over mijn artikel “Ik vertrek” zijn nogal veel vragen gekomen.
Niet zozeer over het onderwerp waar het om ging, de fiscaliteit, maar over het ziektekosten deel. Ook nog wat andere dezelfde vragen maar daar kom ik later op terug.
Ik schreef dat, wanneer je over de grens gaat wonen en je een bedrijf in Nederland hebt, je in beide landen een verzekering dient te hebben.
Ik heb er niet veel aandacht aan besteed omdat dit niet de essentie van het artikel was maar ik begrijp de verwarring wel.
Wat vaststaat is dat wanneer je alleen in Nederland werkt, dat is het grootste deel van onze klanten, je altijd een ziektekostenverzekering nodig hebt in Nederland. Dat is verplicht.
Als je in een verdragsland woont, dat zijn België en Duitsland, dan kan je het beste dit melden bij je ziektekostenverzekeraar in het woonland. Je moet vragen of zij een formulier S1 of E106 willen opvragen bij de Nederlandse ziektekostenverzekeraar.
Met dit formulier verklaard de Nederlandse ziektekostenverzekeraar dat er premie wordt betaald.
Woon je niet in een verdragsland dan kan je het beste bij je Nederlandse ziektekostenverzekeraar navragen hoe je verzekerd bent.
In het geval je in België woont betaalt je daar ook je ziektekostenverzekering. Althans verzekering? De verzekering zelf is gratis, je betaald alleen administratiekosten. Die zijn erg laag. Eventueel betaal je een extra premie voor de aanvullende hospitalisatieverzekering.
De Belgische ziektekostenverzekering betaald de ziektekosten die je maakt in België. De Nederlandse alle ziektekosten die je buiten België maakt.
Beetje jammer dat je die Nederlandse ziektekostenverzekering nodig hebt. Kost je snel ruim 100,- euries per maand. De kans dat je deze verzekering nodig hebt is namelijk voor de meesten niet zo heel groot.
Om je premie in Nederland te drukken kun je kiezen voor een extra groot eigen risico.
Om toch nog voordeel uit deze dubbele verzekering te halen kan je de kosten voor het bezoek aan je huisarts in België (remgeld) bij je Nederlandse ziektekostenverzekeraar declareren. Ze zijn verplicht je dit te vergoeden.
Soms kan het voordelig zijn te shoppen tussen Nederland en België. Zeker als je weet welke ziektekosten je gaat maken in het komende jaar. Denk hierbij aan kosten voor een osteopaat of fysiotherapeut.
In Duitsland is het net iets anders geregeld.
Ook hier is het S1 of E 106 formulier nodig. Met dit formulier kunt u zich melden bij de Duitse krankenkasse naar keuze.
Daarna kunt u ook gebruik maken van de Duitse zorg. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Het emigreren naar een buurland lijkt een kleine stap maar er komt toch meer bij kijken dan alleen een leuke woning huren of kopen.
Dat is exact de reden waarom steeds meer Nederlanders de grens over gaan. Wonen is daar een stuk goedkoper.
Zorg dat je ook voor je bedrijf alles goed op orde hebt. Regel ruim voordat je gaat verhuizen het nieuwe vestigingsadres voor je bedrijf in Nederland.
Wij hebben 30 locaties waar je uit kunt kiezen om je bedrijf te vestigen binnen de wet- en regelgeving.
Vraag hier een offerte aan voor een vestigingsadres voor bedrijven: https://www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/
Je vestigingsadres is dan snel geregeld.
Vraag altijd informatie over dit onderwerp na bij een specialist. Ook het fiscale deel van een emigratie is verstandig over te laten aan een specialist op dit gebied.
Maak er iets moois van in je nieuwe thuisland!
Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you
Geplaatst op: 25 maart 2021