Japanse visitekaartje-etiquette

Tips voor internationale ondernemers: Japanse visitekaartje-etiquette TipsJapanse visitekaartje-etiquette Tips

 

Het uitbreiden van uw bedrijf om je diensten aan internationale klanten aan te bedienen kan heel spannend zijn en tegelijkertijd ook heel uitdagend. Zaken doen in Japan of met Japanse klanten kan vaak complex zijn als gevolg van de culturele verschillen. Als je een internationale ondernemer bent die zakelijke kansen met Japanse bedrijven wil benutten, staat hieronder de Japanse visitekaartje-etiquette en hoe je de eerste indruk met je potentiële Japanse klant kunt verbeteren.

1. Hiërarchie

Volgens de Japanse visitekaartje-etiquette moet je met de oudste of hoger geplaatste persoon beginnen als je  een visitekaartje uitwisselt met een groep mensen. De Japanse samenleving is gebaseerd op een hiërarchie en dat geldt in het bedrijfsleven natuurlijk ook. Als internationaal ondernemer kan het een positieve eerste indruk maken en achterlaten als je de kleine nuances en machtsverdeling in het Japanse bedrijfsleven kent.

2. Neem de kaart met twee handen in ontvangst

Wanneer je kaarten ontvangt is het een Japanse gewoonte om de kaart aan te nemen met twee handen. Dit is subtiel en gedetailleerd, maar deze handeling en de moeite die je hebt genomen om de cultuur over te nemen laten zien dat je veel respect voor ze hebt.

3. Geef de kaart met twee handen en gericht naar de ontvanger

Net als bij ontvangst, moet je volgens de Japanse visitekaartje-etiquette je kaart met twee handen geven, waarbij de letters naar de ontvangers zijn gericht. Dit maakt het makkelijker voor de ontvanger om je kaart te lezen, en is respectvol ten opzichte van de andere persoon.

4. Houd een praatje

Als je een internationale ondernemer bent moet je de kunst van de gladde praatjes beheersen. Succesvol netwerken is belangrijk. Snelle praatjes werken onafhankelijk van de cultuur- en taalverschillen. Het maakt het makkelijker om te verbinden en om een hechte en comfortabele relatie op te bouwen. Als het mogelijk is kun je een gesprek aanknopen over het visitekaartje van de persoon met wie je aan het praten bent. Dit toont aan dat je goed oplet. Je kunt praten over hun naam, adres, of bedrijf en een link leggen tussen die dingen. Het is niet noodzakelijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken als er niks is waar je aan kan relateren, maar als dat het geval is kun je over andere dingen beginnen zoals het weer of een huidige gebeurtenis waar jullie allemaal mee te maken hebben gehad.

Geschreven door Florentijn van den Bos

Submit your comment

Post Comment