Je bedrijf in financieel zwaar weer: WHOA geeft uitkomst

Er wordt veel geschreven over de nieuwe regeling binnen het faillissementsrecht: WHOA.

WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord.

Deze regeling wordt veelal genoemd als de oplossing om een faillissement te voorkomen. Maar is dit nu ook de oplossing?

Ik ben erin gedoken.

Om maar met de conclusie te beginnen. Het lijkt mooier dan dat het is. Maar er zijn zeker kansen.

Over deze nieuwe faillissementswet wordt al jaren gesoebat. Door Corona is deze regeling in een stroomversnelling gekomen.

Dat is maar goed ook. Anders gaat het straks faillissementen regenen.

Het doel van deze regeling is dat de crediteuren er financieel beter vanaf komen dan ten opzichte van een faillissement.

Met andere woorden je moet wel een zak geld meenemen om in de WHOA mee te kunnen.

Daar komt nog bij dat je een advocaat in de hand moet nemen om deze regeling op te tuigen. De rechtbank moet immers een klap geven op je zaak in het geval je niet iedereen meekrijgt.

Je kan je voorstellen dat een advocaat een flink bedrag wil hebben om dit verhaal op te tuigen. Omdat je er financieel toch al niet lekker bij zit zal hij ook een flink voorschot vragen.

Dit voorschot komt dus nog boven op het bedrag dat je toch al moet ophoesten.

Beetje rondvragen leert al snel dat je rekening moet houden met 20 tot 25% van de totale schuld dat je vrij moet kunnen ophoesten om de boel te regelen.

Aan die advocaatkosten ben je in ieder geval kou, ook al kom je niet in de WHOA terecht. Er bestaat altijd nog een kans dat het niet lukt namelijk.

Hoe gaat het in z’n werk.

De juristen die ik heb gesproken geven aan dat er 3 hokje worden gemaakt.

1 voor de crediteuren, 1 voor de belastingdienst en 1 voor de bank. Deze hebben allemaal afzonderlijke rechten.

1 van deze hokjes daar moet â…” van de crediteuren akkoord gaan met je aanbod. Dit zal bijna altijd het hokje van de crediteuren zijn.

Dit aanbod is dat je een % van de schuld betaald. Je moet denken tussen de 10 en 20%. Dit % moet hoger zijn dan dat de crediteuren krijgen als je failliet gaat.

Althans dat is waar de rechter op gaat toetsen in het geval je er niet onderling met alle schuldeisers uitkomt.

Als je alleen het hokje van de bank of de belastingdienst kan invullen voor â…” dan zit je ook goed.

Op het moment dat je 1 hokje hebt ingekleurd kan de rechter vragen om een dwangakkoord zodat alle schuldeisers mee moeten in dit verhaal.

En dan ben je klaar.

Uiteraard moet het wel aannemelijk zijn dat je dit geld hebt, je moet het geld zelf betalen aan de schuldeisers en je moet een plan hebben. Een herstructureringsplan

Uit dit plan moet blijken dat je bedrijf na deze WHOA-regeling levensvatbaar is.

Je kan ook lopende contracten meenemen in deze regeling. Dus ook arbeidscontracten.

Wat kan gebeuren is dat crediteuren akkoord gaan zonder dat je naar de rechter moet voor een dwangakkoord. Op deze manier heeft de crediteur sneller zijn geld en bespaart het jou een hoop kosten.

Als je schulden hebt dan de bank en de belastingdienst is het maar de vraag of deze jongens ook akkoord zullen gaan zonder dwangakkoord.

Hiervoor de wetgeving nog te nieuw om een duidelijk beeld van de krijgen.

Maar de regeling heeft nog een andere mogelijkheid als het eigenlijk al te laat is.

Op het moment dat je een faillissementsaanvraag ontvangt kan je dit met deze regeling ook tegenhouden.

Je dient dan snel aan advocaat in de hand te nemen en binnen 4 weken met een plan van aanpak te komen. Tot die tijd wordt de faillissementsaanvraag aangehouden.

Als je het idee hebt dat je hiermee aan de slag wil zorg er dan voor dat je administratie op orde is en begin alvast te werken aan een plan waaruit blijkt dat je een levensvatbaar bedrijf hebt.

Als je dit niet kan aantonen bij de rechter dan gaat het WHOA-feest niet door. Op deze manier kan je de kosten van een advocaat besparen.

Dus de voornaamste ingrediënten die je moet hebben zijn, geld voor de kosten en afkoop van schulden, een levensvatbaar bedrijf op papier en een bijgewerkte administratie.

Op deze manier kan jij doorstarten met een schone lei en zonder reputatieschade. 

Een faillissement wordt toch breder uitgemeten of ben je zelf geen baas meer in je eigen toko. Met WHOA kan je zelf alles onder controle houden.

Daar komt bij dat WHOA onderaan de streep een stuk voordeliger zal uitpakken dan een faillissement. Curatoren staan erom bekend met een vork te schrijven. Nu kies je zelf je advocaat uit en pak je prijsafspraken maken.

Om te beoordelen of jouw bedrijf in aanmerking komt voor WHOA kies je het beste voor een advocaat in je buurt.

Ik begrijpt dat je dit soort negatieve zaken niet op je privéadres wil laten verlopen. Ook al ga je alles netje oplossen. Er bestaat altijd een kans dat het je niet gaat lukken.

Zorg dat je zakelijk en privé netjes gescheiden kan houden.

Met een servicekantoor of virtueel kantoor heb je de mogelijkheid om zakelijk en privé uit elkaar te houden.

Wil jij starten met WHOA en heb je dit nog niet geregeld of wil je met WHOA van je huurcontract af, vraag dan een offerte aan en regel je vestiging met enkele muisklikken: https://www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/ 

Weet jij wat te doen vandaag! Een start maken met het wegpoetsen van alle schulden. Ineens.

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Submit your comment

Post Comment