Kies je voor een BV of NV?

Omdat het opzetten van een bedrijf zo snel en pijnloos kan zijn, wordt makkelijk vergeten dat er meer bij komt kijken dan het registreren van jouw bedrijfsnaam in het handelsregister. Want welke bestuursvorm kies je? Eenmanszaak, Besloten Vennootschap of toch Naamloos Vennootschap? Of je dit zelf doet of gebruik maakt van een bedrijfsvormingsdienst. Zodra de onderneming is opgericht, zijn er andere verantwoordelijkheden die de directeur regelmatig heeft. Als je dit niet doet, kun je worden geconfronteerd met een onaangename ontmoeting met de boeman van het bedrijfsleven – de belastingdienst.

Naamloos vennootschap

De oprichting van een bedrijf

Wanneer je besluit om een bedrijf te starten, dan kun je kiezen uit verschillende formaten, afhankelijk van de aard van het bedrijf. Voor sommigen is het opzetten van een eenmanszaak de ideale oplossing, maar voor veel bedrijven, is de vorming van een naamloze vennootschap of besloten vennootschap de beste optie. Voor het opzetten van een bedrijf moet er een proces gevolgd worden waarbij een reeks van informatie moet worden aangeleverd en zowel de KvK en de belastingdienst moeten worden geïnformeerd. In deze blog meer informatie over BV dan wel NV

Regels voor de naam van je bedrijf

Er bestaan enkele regels over de naam die je ter allereerste aan jouw bedrijf kunt geven. De website van het handelsregister vertelt je hier alles over en bevat informatie omtrent de woorden die je niet kunt gebruiken zoals het woord: koninklijk of koning omdat deze een connecties hebben met de koninklijke familie. Zodra je een naam hebt gekozen die aanvaardbaar is, heb je minstens één directeur en één aandeelhouder nodig. Al deze informatie wordt doorgestuurd naar de KvK. Je kunt dit zelf doen of het proces vereenvoudigen door gebruik te maken van een bedrijfsjuristen.

Wat is een Naamloos Vennootschap / Besloten Vennootschap

Een NV (naamloos vennootschap) is een vennootschap waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen. Eigenlijk hetzelfde als een BV. Wat het verschil is? Dat een BV op naam staat, maar een NV kent naast aandelen op naam, ook aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs (naamloze aandelen). Deze aandelen zijn aan toonder. Bij een BV kan je alleen aandelen overdragen via de Notaris en bij een NV niet. Daarbij is een belangrijk verschil dat een BV geen minimum aandelenkapitaal kent, maar een naamloos vennootschap wel, namelijk een minimumkapitaal van €45.000,-!

Jaarlijkse verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid

Wanneer je een Naamloos vennootschap of een Besloten vennootschap bent gestart, moet je elk jaar jaarstukken opstellen en deponeren bij de KvK. Welke gegevens het hierom gaat, hangt onder andere af van de grootte van je bedrijf.

Met betrekking tot de aansprakelijkheid. Met een BV en NV ben je in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van jouw bedrijf. Maar als  directeur-grootaandeelhouder (dga), laten de banken vaak ook privé mee tekenen voor leningen. Hierdoor ben je wel persoonlijk aansprakelijk voor de terugbetaling van aangegane leningen.

Zijn de aandelen overdraagbaar?

Een nv is een vennootschap waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen, net zoals bij een besloten vennootschap (bv). De verschillen? Een nv kent naast aandelen op naam, ook aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs (aandelen aan toonder), terwijl een bv alleen aandelen op naam kent die alleen via de notaris overdraagbaar zijn. Daarnaast kent een bv eigenlijk geen minimum aandelenkapitaal meer (€ 0,01), maar bedraagt dit minimum aandelenkapitaal bij een nv nog minimaal 45.000 euro.

Belastingen bij de bv/nv

Bezit je minimaal 5% van de aandelen van je bedrijf? Dan is er sprake van ‘aanmerkelijk belang’ en bent je Directeur Groot Aandeelhouder (DGA). Hierdoor betaal je inkomstenbelasting over loon en eventueel dividentbelasting. Het is belastingtechnisch goedkoper om dividenduitkering op te nemen uit de BV/NV, dan Salaris op te nemen. Je kunt echter niet alleen de dividentuitkering gebruiken, de belastingdienst staat niet toe dat je geen salaris krijgt. Daarom wordt een marktconform jaarsalaris van €44.000,- gehanteerd voor DGA. Over de winst van je bedrijf betaal je uiteindelijk vennootschapbelasting (VPB).

Wil je graag je eigen bedrijf starten en ben je op zoek naar een mooi en representatief vestigingsadres? Wij helpen je graag verder. Vraag daarom vandaag nog een vrijblijvende offerte op!

Submit your comment

Post Comment