Starlink is het niet, maar alle beetjes helpen!

Rusland heeft internetverkeer in de bezette Oekraïense regio Kherson omgeleid via Russische communicatie-infrastructuur, zei de internetdienstverstoringsmonitor NetBlocks op maandag.

De actie leek erop gericht de greep van Moskou op een regio waar het beweert de volledige controle te hebben overgenomen, aan te scherpen. Door Rusland aangestelde autoriteiten in delen van Kherson hebben gezegd dat de regio op 1 mei de Russische roebel zou gaan gebruiken.

SpaceX’s satellietgebaseerde internetdienst Starlink zag een enorme toename van het aantal gebruikers nadat de oprichter, de man with the plan, the hero that started from zero, mr. Elon Musk, Oekraïners toegang tot de dienst bood als reactie op de invasie van Rusland.

Als steunbetoon hadden we bij ons ook graag iets gedaan, daarom dat ik beslist heb om bellen naar Oekraïne volkomen kosteloos te maken bij ADD Telecom.

Had ik een eigen ADD Starlink, had ik ook wel wat satellieten aan de arme stakkers gegund, maar daar zijn we (nog) niet.

Oekraïense functionarissen maakten trouwens bekent dat ongeveer 150.000 Oekraïners via Starlink dagelijks toegang tot het internet konden krijgen. Het toevoegen van Oekraïne aan zijn gebruikersbestand bood een aanzienlijke toename voor Starlink dat in november 2021 meldde 140.000 dagelijkse gebruikers te hebben.

“Ruwe gegevens over het gebruik van Starlink: ongeveer 150K actieve gebruikers per dag”, twitterde de Oekraïense vice-premier Mykhailo Fedorov op maandag. 

“Dit is cruciale steun voor de infrastructuur van Oekraïne en het herstel van de verwoeste gebieden. Oekraïne zal verbonden blijven, wat er ook gebeurt.

Hoewel Starlink zijn cijfers sinds de Russische invasie niet meer heeft vrijgegeven, heeft het in het verleden wel selecte meetcijfers vrijgegeven. Het satellietnetwerk vertelde de Federal Communications Commission dat het in november 2021 140.000 gebruikers had in 20 landen. Dat aantal is sindsdien blijven groeien. Musk meldde in februari 2022 dat het bedrijf 250.000 klanten had, waaronder persoonlijke en bedrijfsaccounts. Veel van deze accounts hebben meerdere gebruikers, waardoor het moeilijk is het precieze aantal dagelijkse gebruikers te bepalen. Het rapport was ook af vóór de inval van Rusland.

Musk kondigde op 27 februari aan dat “Starlink service nu actief is in Oekraïne”, nadat Fedorov had verzocht dat Musk tijdens de invasie Starlink stations aan Oekraïne zou leveren. 

Naar schatting 10.000 stations zijn door Musk en de United States Agency for International Development geleverd, volgens NBC News. De door Starlink geleverde internetverbindingen hebben de Oekraïense strijdkrachten ook geholpen bij het gebruik van luchtsurveillance om troepenbewegingen en drones te volgen.

Het grootste deel van Oekraïne is op het internet aangesloten, maar heeft te maken met regelmatige uitval door stroomuitval en Russische aanvallen die de plaatselijke infrastructuur beschadigen. Starlink heeft geholpen deze problemen tegen te gaan door zijn draadloze verbinding met het internet.

Wanneer gaat het allemaal ophouden, het jaar 2022 en de wereld ziet er nog altijd uit als 2000 jaar geleden, alleen heeft het speelgoed van de psychopaten aan de macht in sommige landen een fikse upgrade gekregen …

Wil jij graag een upgrade van je telefoonsysteem met onze VOIP van ADD Telecom en meerdere locaties in een systeem gieten? Vraag dan snel een offerte aan en geniet van het gebruiksgemak met onze Plug & Bel  telefoontoestellen! 

Al voor € 15,- per maand heb je bij ons een telefoonnummer waarmee je kan bellen, gebeld worden en Whatsapp berichten mee kunt sturen.

Submit your comment

Post Comment