Startup deel 9: Zonder geld komen te zitten

De komende weken schrijf ik op maandag steeds een artikel speciaal voor starters.

In totaal zullen het 10 afleveringen worden van fouten die starters volgens mij maken die echt onnodig zijn. Ik heb deze punten gebaseerd op mijn jarenlange ervaring van mijn eigen business: Het leveren van flexwerkplekken en aanbieden van vestigingsadressen in meer dan 30 steden.

Ook de gevestigde orde kan iets leren van deze 10 luik. Ook wij maken nog steeds deze fouten.

Deze week: Zonder geld komen te zitten

Iets waar veel bedrijven in deze tijd last van hebben. Dankzij de financiële injecties van de overheid heeft de gevestigde orde maar ook de startups de corona crisis vrij aardig overleefd.

Maar liefst 29% van de bedrijven overleeft het niet door gebrek aan cash.

Ieder bedrijf heeft geld nodig om te functioneren en te overleven. Werk kapitaal. Voor veel startups is dit een probleem. Er wordt gewerkt met een te klein budget, vaak alleen bedoeld voor de productontwikkeling. De kosten die erna komen worden “vergeten”. Dan kan je nog zo’n goed product of dienst hebben, als je het niet kan verkopen ben je nog nergens.

Daar komt vaak nog bij dat ze in het begin minder winstgevend zijn dat dat is berekend waardoor ze de eerste tijd meer uitgeven dan dat er binnen komt.

Tot het moment dat je bedrijf zelfvoorzienend is, is het handig te zorgen voor een juiste funding. Is je dat niet gelukt dan zal je met de beperkte middelen die je nog hebt het bedrijf overeind moeten houden tot de volgende financieringsronde of totdat een positieve cashflow is bereikt.

Een voorzichtige ondernemers geeft alleen geld uit aan het hoogst noodzakelijke en spaart waar hij of zijn kan. Maar voor veel ondernemers staan emotie in de weg. In een wanhopige poging om groei te bewerkstelligen, gooien ze uiteindelijk geld in alle richtingen, soms loont het, vaak niet.

Sommigen zijn van mening dat het voor een startup juist goed is om de dreiging van een geld tekort mee te maken. Op dat moment wordt de creativiteit van het hele team op de proef gesteld en gebeurt soms magic. Het risico van het falen van een onderneming in de startfase wil niemand. Iedereen zal tot het uiterste gaan om dit te voorkomen. De creativiteit van het hele team wordt op de proef gesteld.

Het blijft een oncomfortabele positie. Je wil je waardevolle middelen toch goed inzetten. Het beste werkt het om voor je startup vooraf een plan te maken waarmee jij en je team je kan concentreren op je gestelde doelen en het verspillen van geld te voorkomen.

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zeer innovatief is en heel veel geld heeft verbrand, maar het uiteindelijk toch heeft gehaald. Dit ondanks de vele malen dat is besloten om ermee te stoppen is hij toch door gegaan. Ik heb het over Tesla.

Oprichter Elon Musk verdiende een bak met geld door een online bank te starten die later fuseerde met PayPal. Hij investeerde 90 miljoen dollar in SpaceX en Tesla maar heeft ooit in een interview verklaard dat hij verwachtte dat Tesla zou falen. Toen in 2008 de financiële crisis toesloeg ontvingen bedrijven als Chrysler en General Motors miljarden dollars aan reddingsgeld van de Amerikaanse overheid. Tesla kreeg slechts een fractie van de hulp maar had ook geld nodig, veel geld.

Op het moment dat Musk had besloten om ermee te stoppen investeerde de Duitse autofabrikant Daimler 50 miljoen dollar in Tesla. Dat was voor dat moment de redding van Tesla.

Je financiële situatie en de uitdagingen waar Must voor stond zullen waarschijnlijk iets verschillen van jouw situatie maar je kan er wel een hoop van leren. Veel ondernemers geven op als hun bedrijf krap bij kas zit.

Voorkom in ieder geval dat je snel door je geld heen bent door je (tijdelijke) kantoorruimte slim in te kopen. Je kan dat bij mijn bedrijf goedkoop en flexibel. Geen lange contracten en investereingen in de inrichting.

Start je alleen en heb je af en toe een spreekkamer, behandelkamer of coachkamer nodig dan heb ik deze kant en klaar voor je tegen een zeer scherpe prijs. Kijk op https://www.addbusinesspoint.nl/overzicht-locaties/flexruimtes-reserveren/ voor het totale aanbod en beschikbaarheid.

Voor de flexruimtes zijn altijd alle tarieven per tijdseenheid hetzelfde. Vergelijken per locatie is niet nodig. Dat komt omdat ik heel veel locaties heb en een plan hebt gemaakt om dit mogelijk te maken.

Start je bedrijf ook bij ADD::Flex4you!

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Submit your comment

Post Comment