Tips om gemotiveerd te blijven als ondernemer

Het runnen van jouw eigen bedrijf biedt tal van hindernissen. Je krijgt niet de klant die je wilde, je was niet zo winstgevend als je voor ogen had. Een deal ging niet door en natuurlijk andere zaken die ons kunnen teleurstellen. Deze dingen gebeuren. Het is vrijwel zeker dat er momenten zullen zijn waar je jouw doelen niet behaalt, de groei stagneert of geconfronteerd wordt met uitdagingen waardoor je jouw doelen en verwachtingen moet bijstellen. In deze blog geven wij je een aantal tips hoe je deze uitdagingen en hindernissen het hoofd kunt bieden als ondernemer.

ondernemer

Tegenslagen horen bij iedere ondernemer

Een mooi chinees spreekwoord is: Zelfs de mooiste vlieger stijgt niet op zonder tegenwind. Een spreuk die opgaat voor alle ondernemers en bedrijven in Nederland. Alhoewel frustrerend, zijn uitdagingen onvermijdelijk en kunnen op een gegeven moment elke ondernemer overkomen. De bepalende factor die doorslaggevend is of je succesvol bent of niet, is jouw houding. Jezelf hongerig en gemotiveerd houden tijdens moeilijke tijden is de sleutel tot de groei van jouw bedrijf. Wij geven je graag een paar tips hoe je jezelf gemotiveerd houdt, zelfs als je een tegenslag te verduren krijgt.

Tip 1 – Zorg voor de juiste mentaliteit

De eerste stap om uitdagingen te overwinnen is om de juiste houding te hebben. Om jezelf te motiveren, moet je je ontdoen van het gevoel van zelfmedelijden en de ‘waarom ik houding’ loslaten. Realiseer dat je niet de enige bedrijfseigenaar bent die tegenspoed ondervindt en geconfronteerd wordt met een moeilijke situatie. Hoe eerder je stopt te focussen op wat er mis ging, en te accepteren dat falen is onderdeel van het succes, hoe sneller je in staat bent om oplossingen te vinden voor jouw probleem, en maatregelen te nemen om jouw situatie te verbeteren.

Tip 2 – Stel nieuwe doelen en beloon jezelf

Nadat je jouw situatie hebt geanalyseerd en begrijpt wat de oorzaak is, stel dan nieuwe doelen vast. Maak dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse doelen en zet een gedetailleerd plan op hoe je deze doelstellingen kunt bereiken. De kleine, korte termijn doelen zijn even belangrijk als de grote doelen, zo niet belangrijker. Het bereiken van kleine doelstellingen in moeilijke tijden, toont aan dat er vooruitgang wordt geboekt en dat er werk wordt verricht. Zodra je een doel hebt bereikt, beloon dan jezelf.

Tip 3 – Focus op jezelf

De beste manier om ontmoedigd te worden, is om het succes van jouw bedrijf te vergelijken met die van jouw concurrent. Hoewel het belangrijk is om de bedrijfsomgeving te volgen en een concurrent in de gaten te houden, moet je juist worden aangemoedigd door het succes van jouw concurrent. Te veel energie besteden aan andere zaken dan aan jouw eigen, is een tijdsverspilling die je kunt gebruiken om de prestaties van jouw eigen bedrijf te verbeteren. Concentreer je op jouw onderscheidend vermogen en op wat jezelf kunt verbeteren als bedrijfseigenaar.

Tip 4 – Vraag om hulp als je dit nodig hebt

Als je weet waar jij goed in bent en waar je krachten liggen, weet je ook waar deze krachten niet liggen. Juist in een periode van tegenslag, wil je je bezig houden met wat jou uniek maakt. Blijf bij je basis en overweeg andere niet urgente taken uit te besteden. Vraag daarom om hulp bij iemand die jou kan ontzien. Denk hierbij aan postverwerking, telefoonbeantwoording en huisvesting. Wist je dat ADD Business Point je kan ontzorgen middels het professionele outsourcingsmodel? Daarbij is huisvesting op een ADD Business Point locatie mogelijk, zonder hoge maandelijkse kosten. Naast een basis tarief voor het service kantoor, betaal je de kantoorruimte alleen voor de  uren die jij er ook echt aanwezig bent! Dat is nog eens voordelig en slim ondernemen.

Submit your comment

Post Comment