Zakelijk postadres
Virtueel kantoor
Zakelijke adres
Postadres voor bedrijven
Inschrijfadres voor KvK
Niet goed? Geld terug!

Van eenmanszaak naar BV

Persoonlijke aansprakelijkheid speelt in deze tijd een steeds grotere rol. Althans we worden er ons steeds meer van bewust.

De risico’s die je als ondernemers loopt zijn in deze tijd onevenredig groot ten opzichte van het normale ondernemerschap.

De overheid heeft daarom allerlei steunmaatregelen in het leven geroepen maar wat ik zie is dat deze bij lange na niet genoeg zijn voor iedere ondernemer om het hoofd boven water te houden.

Veel ondernemers teren in op hun reserves waarvan de bodem al in zicht is of misschien al een tijdje is bereikt.

Vanuit dat opzicht is het een fijn gevoel dat je aansprakelijkheid afgeschermd is van je privévermogen. En dus ook van je privéwoning als je een eigen huis hebt.

Je kan dit alsnog eenvoudig doen door je eenmanszaak of vof om te zetten naar een BV.

Het is best simpel en goedkoop om deze omzetting te realiseren maar je moet wel de juiste stappen nemen.

Een andere goede reden om je eenmanszaak om te zetten naar een BV is dat je hiermee een fiscale besparing kan realiseren.

Het omslagpunt hiervoor ligt tussen 100.000 en 150.000 winst per jaar.

Hierbij kom ik dan ook direct bij enkele nadelen van de omzetting van een eenmanszaak naar een BV. Als je minder dat 100.000 winst maakt ga je dus meer belasting betalen.

Ander groot nadeel kan zijn dat je minimaal je DGA-salaris moet uitkeren: 47.000, – per jaar, ook wel gebruikelijk loon. Dit betekent dat je inkomstenbelasting moet betalen over het bedrag.

Het is mogelijk om tijdelijk een verlaagd DGA-salaris aan te vragen bij de belastingdienst maar dat moet je ieder jaar opnieuw aanvragen voordat het fiscale jaar ingaat.

Dan heb je nog de manier waarop je de eenmanszaak of vof omzet naar een BV. Dit kan zonder inbreng, dat is de meest eenvoudige oplossing. Het kan ook met ruisende inbreng of met geruisloze inbreng.

Als er geen sprake is van stille reserve (zoals goodwill) is de omzetting zonder inbreng de meest eenvoudige oplossing om naar een BV over te stappen.

Je selecteert een notaris waar je een BV kan oprichten, je zorgt dat je een vestigingsadres hebt voor je nieuwe BV zodat deze niet meer op je privéadres komt te staan. Je BV wordt ingeschreven bij de KvK op het nieuwe vestigingsadres. Als je nog activa of passiva hebt over te dragen, regel je dit in een koopovereenkomst.

Het mooie van deze overgang is dat de oprichtingsdatum van de BV de datum wordt waarop je de eenmanszaak of vof bent gestart.

Zeker voor het aangaan van nieuwe verplichtingen ziet je BV er niet nieuw uit en dus zal je bijvoorbeeld sneller die lening krijgen.

Als je binnen 3 jaar je eenmanszaak wilt verkopen en met terugwerkende kracht wilt omzetten naar een BV dan maak je gebruik van de ruisende inbreng.

De geruisloze inbreng pas je toe als je de eenmanszaak of BV met terugwerkende kracht wil omzetten naar een BV.

Als blijkt dat je toch veel meer winst hebt gemaakt dan dat je hebt bedacht dan kan dit een hele mooie optie zijn. 

Onder bepaalde voorwaarden is het dan zelfs niet nodig om de stakingswinst fiscaal ad te rekenen. De tegenprestatie is dan wel dat je je nieuwe BV 3 jaar lang niet mag verkopen.

De ruisende inbreng en de geruisloze inbreng zijn beide fiscaal veel complexere manieren om je eenmanszaak of vof om te zetten.

Hiervoor is het zaak om hier het juiste fiscale advies over in te winnen.

Wat je hier wel direct kan regelen is je vestigingsadres voor je nieuwe BV.

Als je het nu toch ineens goed wilt aanpakt om van je eenmanszaak of vof een BV te maken dan kan je beter direct bij het oprichten van de BV zorgen dat je van 1 van onze vestigingsadressen gebruik kan maken.

Bij het oprichten van de BV komt toch altijd wat meer kijken dan alleen maar een keertje naar de notaris. Zorg voor een goede voorbereiding.

De notaris zal bijvoorbeeld een contract willen zien van het servicekantoor waar je de nieuwe BV wil vestigen. Alleen met een offerte komt je niet verder.

Wij vragen dan weer naar een kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandel maar dit heb je natuurlijk nog niet van je nieuwe BV.

Deze vraag krijgen wij dagelijks en hier werken we ook volledige aan mee.

Via https://www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/ vraag je een offerte aan voor een vestigingsadres of servicekantoor in de stad die jij wil. We hebben keuze uit 30 steden.

Je kan deze offerte na akkoord direct online accepteren. Vermeld bij het accepteren dat het om de oprichting van een nieuwe BV gaat.

Je ontvangt direct het contract dat je ondertekend aan de notaris kan doorsturen zodat hij de BV direct vanaf de oprichting op dit adres kan inschrijven.

Van ons krijg je enkele weken de tijd om de BV op te richten. Pas daarna ontvang je de eerste factuur.

Kortom, we denken graag met je mee bij het omzetten van je eenmanszaak of vof naar een BV.

Laat je voor het juridische en fiscale deel goed voorlichten door een adviseur.

Florentijn van den Bos – ADD:Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 13 april 2021