Zakelijk postadres
Virtueel kantoor
Zakelijke adres
Postadres voor bedrijven
Inschrijfadres voor KvK
Niet goed? Geld terug!

Tips voor jonge ondernemers: een stappenplan naar succes

Over de afgelopen jaren hebben we een verschuiving gezien in de manier waarop we de bedrijfsladder beklimmen. Steeds vaker gebeurd het dat jonge professionals worden opgezadeld met de vervelende klusjes. Pas daarna kunnen ze groeien en doen wat ze echt gelukkig maakt. De jonge ondenemers pikken dit echter niet langer en kiezen ervoor om te starten met een eigen onderneming. Maar dit jonge ondernemerschap kan ook zijn beperkingen hebben omdat je niet eerder hebt ervaren hoe het zakenleven in elkaar zit. In deze blog tips die jonge ondernemers met daaronder een lijst aan obstakels waar ze mogelijk tegenaan lopen.

jonge ondernemers

Educatieve uitdaging bij jonge ondernemers

Zelfs als al je lessen over ondernemerschap zouden gaan, is het alsnog moeilijk om alles wat je hiervan leert in de praktijk te brengen. Zo leer je meer van het opstellen van je eerste eigen businessplan dan van de helft van alle lessen die je op de middelbare school volgt. Voor de meeste jongeren is dit het geval.

Het helpen van jongeren bij de eerste stappen naar ondernemerschap is geen nieuw idee. Het feit dat dit iets is dat moet gebeuren benadrukt echter een probleem binnen ons educatiesysteem. Wat we lezen in onze lesboeken en leren in het klaslokaal kan niet worden vergeleken met wat we leren buiten deze boeken en lessen om.  Aspirerende jonge ondernemers zoeken tijdens hun eerste jaar aan de beroepsopleiding daarom ook naar gerichte stages of bijbanen. Binnen ons educatiesysteem leren we niet genoeg concrete vaardigheden. Hierdoor moeten we verantwoordelijkheid nemen om deze vaardigheden zelf te verkrijgen. Wanneer je zelf jong bent en een onderneming wilt starten is het dus wijs om nauwe banden aan te gaan met andere ondernemers en van hen te leren.

Financiële uitdaging bij jonge ondernemers

Als iedere aspirerende ondernemer de vaardigheden van Warren Buffet zou hebben, zonder het kapitaal, zouden zij nog steeds benadeeld zijn bij het opstarten bij een eigen onderneming. Zonder het benodigde kapitaal, zal een jonge ondernemer alsnog een baan moeten vinden om een eigen onderneming mogelijk te maken. Veel van deze jonge ondernemers worden hierdoor vaak wanhopig om eindelijk ontslag te kunnen nemen. Ze voelen vaak dat de compensatie voor het werk dat ze uit voeren niet genoeg is.

Het vinden van de financiering om een bedrijf op te richten, met de daarbij behorende vergunningen en kosten, kan voor een jonge ondernemer de moeilijkste eerste stap zijn. Investeerders helpen je hier alleen bij als ze vertrouwen hebben dat jouw bedrijf ook echt winst gaat maken. Het is moeilijk om te weten wie je kunt vertrouwen en dat maakt de zoektocht naar genoeg financiering ontzettend lastig.

Maatschappelijke uitdaging bij jonge ondernemers

Als jonge ondernemer moet je vechten om serieus genomen te worden. Als jong persoon kan er op twee manieren naar je gekeken worden. Of je bent onervaren, of je hebt potentie. Bewijzen dat je tot de laatste groep behoort is voor veel jongeren ontzettend lastig en daarmee een maatschappelijke uitdaging.

5 tips voor jonge ondernemers

Wat we hier laten zien is tot zover een sombere blik op de ondernemingswereld voor mensen jonger dan veertig. Er zijn  echter manieren voor jonge ondernemers om tegen alle verwachtingen in alsnog te kunnen slagen. Hier volgen een aantal tips voor het opbouwen van een succesvol bedrijf als jonge ondernemer.

Tip 1 – Bied oplossingen, geen producten

Veel mensen richten een bedrijf op om een bedrijf op te richten. Dit zijn de bedrijven die de meeste moeite zullen hebben met het creëren van langdurige winst. Denk aan een groot bedrijf. Wat zou er gebeuren als deze plots niet meer zou bestaan? De kans is groot dat dit zorgt voor een leegte, een probleem dat een oplossing nodig heeft. Succesvolle ondernemingen bieden producten of diensten, maar deze worden aangeboden als een oplossing voor een probleem waar we mee te maken hebben. Om een probleem binnen je gemeenschap op te lossen, denk aan een creatieve benadering en bouw het vanaf daar op.

Tip 2 – Werk met liefde

Heb je geen liefde voor je werk? Doe het dan niet. Als je een onderneming opricht om geld te verdienen zonder achter het doel van je onderneming te staan, zul je het niet lang volhouden. Zoek naar iets waar je passie voor hebt en je werk zal snel niet meer als werk voelen. Vrijwel ieder project kent minder leuke aspecten, maar voor een slimme ondernemer hoeft dit niet zo te zijn.

Het mooie aan het starten van je eigen bedrijf is dat je het op je eigen manier kan doen. Dagen waar het moeilijk is om door je werk heen te komen zullen er altijd zijn. Probeer daarom liefde te vinden voor de uitdagingen waarvoor je komt te staan en vreugde in het oplossen van problemen.

Tip 3 – Bouw je CV op met acties, niet met functies

Veel jongeren denken dat het nodig is om een lange lijst aan voorgaande functies op hun CV te vermelden. Dit is echter niet waar een CV om draait. Werkgevers zijn over het algemeen meer onder de indruk van het initiatief achter de ervaringen van de kandidaat. Als je veel tijd steekt in het maken van professionele inspanningen en goed presteert zullen de resultaten vanzelf komen. Als je oog hebt op een baan voor na je zelfstandig ondernemerschap, werk dan nu al hard om dit voor elkaar te krijgen.

Tip 4 – Netwerken, netwerken, netwerken…

Haal je voordeel uit het gebruik van netwerkwebsites zoals LinkedIn en Meet-Up om  vrienden te maken binnen je eigen sector. Zoek naar goede mentoren en vindt tijd om van hen te leren. Mentoren hebben  waarschijnlijk al eens in jouw schoenen gestaan. Hierdoor weten zij goed hoe ze je kunnen helpen bij het oplossen van problemen. Het hebben van een mentor is zoals hulp krijgen van een leraar bij het maken van een toets. Het maakt de kans op slagen aanzienlijk groter.

Tip 5 – Weet wanneer je rust moet nemen

Hard werken is belangrijk. Het is moeilijk om rustmomenten te vinden, maar het is belangrijk om te weten wanneer je overwerkt raakt. De klanten die van je kopen, doen dit vaak door de jeugdige energie en fascinatie waaruit jouw product is ontstaan. Deze energie en fascinatie kunnen echter snel op raken als je niet voldoende rust neemt. Dit betekent niet dat je minder hard moet werken, maar wel dat je moet weten waar jouw limiet is. Rust daarom genoeg en weet wanneer je de vooruitgang binnen jouw onderneming moet vieren.

Ondersteuning nodig voor jouw jong onderneming?

Vanuit ADD Business Point geloof ik heilig in het feit dat je samen onderneemt. Daarom help ik ondernemers graag met het optimaliseren van hun winsten en het behouden van hun focus. Zo kan je bij ons een service kantoor dienst, virtuele kantoor dienst, flexwerkkantoren, telefoonbeantwoording en postverwerking afnemen. Ik geloof niet in langlopende contracten. Bij ons heb je flexibele contracten die maandelijks opzegbaar zijn. Daarbij zijn onze flexwerkkantoren te huur per uur, dagdeel en dag zonder dat je een contract met ons hebt.

 

 

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 6 januari 2019