Van bullshit baan naar zombiebaan

Naast bullshit banen hebben we nu tegenwoordig ook zombiebanen.

In mijn artikel over bullshit banen is te lezen: De definitie van een bullshit job is dat de persoon zelf vindt dat zijn baan (deels) een onzin baan is. 20% van de werkende mensen vindt dat hij zelf een onzin baan heeft!

In Nederland werken ongeveer 9 miljoen mensen volgens het CBS, dus dit betekent dat we 1,8 meloen bullshit banen hebben.

Das wel heul erg veel.

Nu hebben ze dus iets nieuws uitgevonden: Zombiebanen. Ook weer 20% van de beroepsbevolking. Dus 1,8 meloen mensen.

Volgens mij lopen we straks tegen een probleem aan. En dan hebben wij het in Europa nog beter geregeld dan in Amerika. Daar zijn de cijfers helemaal slecht.

Waar komen die zombiebanen ineens vandaan?

Allianz heeft een onderzoek gedaan dat 20% van de mensen die momenteel deelnemen aan een werkloosheidsregeling het risico loopt in 2021 werkloos te worden.

Dit komt omdat ze vooral werken voor sectoren die even ruimte nodig hebben om te herstellen. Denk hierbij aan transport, toerisme, entertainment en detailhandel.

Al deze mensen hebben nu een baan die feitelijk wordt gesubsidieerd met corona steun vanuit de overheid. Maar deze steun valt geleidelijk weg zodra alles weer enigszins normaal gaat worden.

Deze korte termijn strategie van alle Europese regeringen kan nu wel eens tot grote problemen gaan zorgen als de knop ineens wordt omgezet.

In de vijf grootste Europese landen gaat het naar schatting om 9 miljoen werknemers, dus 20% van degenen die momenteel deelnemen aan korte termijn regelingen.

Maar ja, hoe pak je dat aan als overheid? Blijven subsidiëren lijkt ook niet de oplossing. Mensen omscholen naar andere banen waar nu ineens veel meer vraag naar is lijkt misschien wel een beter oplossing.

De werkloosheid loopt wel iets op, 6,4% in maart tegen 6,6% in april maar sommige economen denken dat dit percentage veel hoger ligt als er op dit moment een meting wordt gedaan.

Er is wel goed nieuws vanuit Europa, er wordt gewerkt aan een investeringsfonds van 750 miljard euro om sectoren en bedrijven in heel Europa te ondersteunen.

Het is alleen de vraag of dit snel genoeg zal gaan komen.

Die snelheid heb je nodig als ondernemer om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen die nu heel adhoc worden genomen. Last-moment weet iedereen waar we aan toe zijn. Gaan de cijfers net even anders dan kan jij je hele plan weer omgooien.

Flexibiliteit moet je wel hebben als ondernemers. Gelukkig hebben wij kantoren die je per maand kan huren. Neemt nu onze locatie in Breda.

Je kan hier een kantoor per maand huren. Je hebt dus maar 1 maand opzegtermijn. Jij beslist wanneer je start en jij beslist wanneer je stopt. Nergens is de flexibiliteit zo hoog als bij het huren van kantoorruimte als bij ADD::Flex4you.

Kijk even op de pagina van Breda wat we te bieden hebben: https://www.addbusinesspoint.nl/overzicht-locaties/noord-brabant/breda/

Laat maar weten als je een kijkje wil komen nemen!

Fijn weekend alvast.

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

PS een filmpje wie de corona factuur gaat betalen door prof dr. Michel Maus: https://youtu.be/3itBV8sGUL0 

Submit your comment

Post Comment