5 Tips voor teambuilding op afstand

Het voeren van een bedrijf met een service kantoor of virtueel kantoor is handig en voordelig om lopende zaken efficiënt af te handelen. Toch blijft het een uitdagende taak om een team dat op afstand werkt in tact te houden. Dit terwijl teamgevoel zorgt voor dezelfde visie en richting. Heel erg belangrijk om doelen van het bedrijf voor ogen te houden en ook voor een extern team aan teambuilding te doen.

5 belangrijke tips voor teambuilding

Het is al een uitdaging om aan teambuilding te doen als je altijd bij elkaar in de omgeving bent. Teambuilding voor een extern team is nog stukken moeilijker. Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe andere bedrijven aan teambuilding doen bij een extern team? Hieronder vind je 5 tips voor teambuilding op afstand en het managen van het team en de productiviteit voor bedrijven die veel onderweg werken.

 

teambuilding

Tip 1 – Ontspan

Het is niet per definitie nadelig voor de productiviteit van je bedrijf om uit beeld te zijn. De eerste tip is dus: ontspan! Steeds meer bedrijven huren mensen in die op afstand werken. Ongeveer de helft van de bedrijven in Nederland nemen externe medewerkers aan. Dus maak je geen zorgen, je bent niet het enige bedrijf. Dit is een trend en is een norm aan het worden op de werkplaats over de hele wereld.

Tip 2 – Toewijding zorgt voor motivatie

Alle werk begint met het nemen van besluiten. Maak een afspraak om minstens een of twee keer per jaar samen te komen met het gehele team. Regel een trip om elkaar te zien of te bezoeken. En houd je daar ook écht aan. Vaak gaat het hier namelijk fout. Deze toewijding zal je team motiveren om door te blijven werken. Maak deze tripjes leuk met activiteiten en een aantal teambuilding activiteiten. Het zal voor het team een goede energiekick en afleiding zijn van het dagelijkse werk.

Tip 3 – Organiseer of ga naar evenementen en bijeenkomsten

Ga samen naar bijeenkomsten en evenementen over de business waarin jij werkzaam bent. De bijeenkomsten die zijn gerelateerd aan de bedrijfstak zijn vaak erg inspirerend. Je leert hier nieuwe dingen en dat creëert een band binnen je team. Het geld dat gemoeid gaat met deze bijeenkomsten is vaak meer de moeite waard dankzij de toegevoegde waarde van het teambuilding aspect. Werk je veel met specialisten? Dan kan je overwegen om dit team samen een eigen evenement of bijeenkomst te organiseren. Tijdens de organisatie zullen de teamleaden veel met elkaar sparren en samenwerken. Dit komt het teamgevoel ten goede.

Tip 4 – Periodieke Ontmoeting

Houd een wekelijkse vergaderingsroutine / contactroutine aan. Niets is beter voor teambuilding op afstand dan elkaar wekelijks op de hoogte houden. Het is bij dit contact moment beter om elkaar te zien. Dus video via Skype is sterker aan te raden dan enkel een telefoongesprek. Gebruik, als het gaat om meer dan 2 locaties, Oovoo of een Google Hangout om de vergadering te houden.

Tip 5 – Kwartaal bespreking en reflectie

Een van de belangrijkste overwegingen voor teambuilding op afstand, is om te weten wat iedereen echt van elkaar vindt. Leidinggevende groepen voor ondernemers hebben het meestal over de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Daarnaast discussiëren ze over hoe dat kan worden opgelost. Je kunt dit concept toepassen bij jouw team. Door elk kwartaal te reflecteren op elkaars functioneren én het functioneren van het bedrijf, weet je waar je jezelf kunt verbeteren. Hierdoor zullen alle teamleden zich gehoord voelen én zullen ze extra gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan.

Fysiek overleg op locatie

Vaak is het probleem bij een team op afstand dat ze ver uit elkaar wonen. Om te zorgen dat niet altijd dezelfde persoon ver moet reizen voor de fysieke overleggen, kan je gebruik maken van de Flexwerk locaties van ADD Business Point. Met 27 locaties door heel Nederland kan je gemakkelijk zorgen voor een wisselende maar goed ingerichte overleglocatie. Ontdek het voordeel van de flexwerkplekken van ADD Business Point.

Submit your comment

Post Comment